Οι ΗΠΑ απελαύνουν Ρώσο τραπεζίτη-πράκτορα μετά 26 μήνες φυλακή

Οι ΗΠΑ απελαύνουν Ρώσο τραπεζίτη-πράκτορα μετά 26 μήνες φυλακή

Την απέλαση του Ρώσου 42χρονου τραπεζίτη Evgeny Buryakov, που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία, αποφάσισαν οι αμερικανικές αρχές, ενώ πήρε αναστολή για την εκτέλεση του υπολοίπου της ποινής του.

Η κίνηση δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη και φαίνεται ότι αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης. Η απόφαση έρχεται μάλιστα σε ημέρες ιδιαίτερα αυξημένης διπλωματικής έντασης με αφορμή την επίθεση με χημικά στη Συρία από την οποία πάνω από 80 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το RT ο Ρώσος πράκτορας μετέβη στη Ρωσία με ειδική συνοδεία από τις αμερικανικές αρχές όπου και παραδόθηκε στις ρώσικες αρχές, σε μια εξέλιξη που φαίνεται να εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγική σχεδιασμό και από τις δυο πλευρές.

Διαβάστε  Σκόπια: Έστηνε δίκτυο πρακτόρων ο Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Evgeny Buryakov δρούσε σε συνεργασία με δυο Ρώσους διπλωματικούς ακολούθους για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία αλλά και για την υποκλοπή σχεδίων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

[graphiq id=”iAWOvD2985n” title=”ΗΠΑ: Εντάλματα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις” width=”700" height=”573" url=”https://w.graphiq.com/w/iAWOvD2985n” ]

Οι δυο διπλωμάτες απελάθηκαν και δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, λόγω διπλωματικής ασυλίας, ενώ ο Evgeny Buryakov που δρούσε ως πράκτορας χωρίς επίσημη κάλυψη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών και πρόστιμο 10,000 δολαρίων. Ο τραπεζίτης-πράκτορας αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει 26 μήνες στη φυλακή, λόγω καλής διαγωγής και υπό τον όρο της απέλασης στη Ρωσία.

Διαβάστε  Δολοφονία ο θάνατος Τσαλικίδη, ανοίγει ξανά η υπόθεση CIA-Καραμανλή

Κατά τη δίκη παρουσιάστηκαν καταγεγραμμένες κλήσεις όπου εμφανίζεται να συνωμοτεί με τους διπλωματικούς ακολούθους για τη διοχέτευση των πληροφοριών.

Διαφήμιση