Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των θεσμών, μέσω τηλεδιάσκεψης πλέον και μετά από δυο παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την ενίσχυση της πίεσης για την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής. Οι -δημόσιες- αντιδράσεις των θεσμών τόσο μετά το μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται ότι ήταν θετική, ενώ θετικές ήταν και οι δηλώσεις από την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κομισιόν μετά την απειλή για σύγκλισης Euro Summit.
Θετικές είναι και οι αντιδράσεις που καταγράφονται μέσω διαρροών από τα διεθνή media, διαμορφώνοντας θετικό κλίμα και δίνοντας την αίσθηση ουσιαστικής προόδου και καθιστώντας το τέρμα… ορατό.
Διαβάστε επίσης: Τεχνική… αναβολή στην τηλεδιάσκεψη με θεσμούς
Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, καμία αντίδραση δεν μπορεί να γίνει δεκτή χωρίς εναλλακτικές ερμηνείες και επιφυλάξεις για τις παρασκηνιακές διεργασίες. Το σκηνικό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο καθώς οι επιδιώξεις των εμπλεκομένων διαφέρουν επί του πολιτικού αποτελέσματος, ενώ οι πολιτικές παρεμβάσεις δυσχεραίνουν το έργο των τεχνικών κλιμακίων. Κάθε βήμα, έχει αποδειχθεί, ότι μπορεί να κρύβει παγίδες και νέες απαιτήσεις, για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διασφαλίζει κοινοποιώντας στους ανωτέρους κάθε ζήτημα που κλείνει, θέλοντας να αποφύγει μια εκ βάθρων επανεξέταση του πακέτου που θα οδηγούσε σε οριστικό εκτροχιασμό. Τη στρατηγική αυτή έχουν ακολουθήσει τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τον ESM σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η μεταξύ τους σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης: Σύγκλιση και προσδοκίες από την Κομισιόν
Σε τεχνικό επίπεδο έχει υπάρξει συμφωνία για το ύψος και το είδος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ μένει ο χρονικός προσδιορισμός τους, ζήτημα που συζητείται σε πολιτικό επίπεδο και εκεί υπάρχουν σθεναρές διαφωνίες.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Σόιμπλε: Τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής
Ωστόσο το ζήτημα της χρονικής περιόδου εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων δεν είναι ανεξάρτητο αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο κάδρο του δημοσιονομικού κενού, το οποίο μπορεί να περιοριστεί ή και να εξομαλυνθεί μέσω των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης σε πολιτικό επίπεδο εξετάζεται και το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο αποτελεί μείζονα επιδίωξη για την ελληνική κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Λύση την Παρασκευή ή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής
Στην κατεύθυνση της επίτευξης ουσιαστικής συμφωνίας την Παρασκευή κινούνται Κομισιόν και γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων τους, ενώ για το θέμα θα έχουν συνάντηση την Πέμπτη 4 Απριλίου, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μία επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, αν και δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα Τετάρτη.
Διαβάστε επίσης: Το μήνυμα Τουσκ στον Τσίπρα
Η Κομισιόν δια στόματος της Ανίκα Μπράιτχάρντ έκανε λόγο για «σύγκλιση» σε βασικά θέματα της αξιολόγησης μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση της Τρίτης στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης και της ελληνικής κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι τώρα υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλη πρόοδο στο Eurogroup.
Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε βραχυκυκλώνει τη λύση
Σε δημοσίευμά του το μεσημέρι, το πρακτορείο Bloomberg σημείωνε ότι Ελλάδα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εξέλιξη η οποία προλειαίνει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο συμβιβασμός προβλέπει τα εξής:
Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.
Εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί το 2019 και όχι το 2020.
Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα του Bloomberg, η οριστικοποίηση της συμφωνίας εναπόκειται στην τελική έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ώρες.