Στην Αθήνα για προσφυγικό και αξιολόγηση ο Τούσκ

Στην Αθήνα για προσφυγικό και αξιολόγηση ο Τούσκ

Στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι σήμερα ο Ντόναντ Τούσκ, στο πλαίσιο περιοδείας στα Βαλκάνια που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣΥμβουλίου μετά την επανεκλογή και του και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση και ενισχύονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται στην Αθήνα, μετά τη Σόφια, όπου βρέθηκε χθες κι απ όπου έστειλε μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για την επαναβεβαίωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, απαντώντας για πρώτη φορά ευθέως στις έως τώρα απειλές του Τούρκου προέδρου για την αναθεώρηση ή ακόμα και κατάρρευση της συμφωνίας.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τούσκ θα επιχειρήσει να εξερευνήσει τα πολιτικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και να διαμορφώσει κλίμα που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της κατάστασης.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Ερντογάν πήρε το μήνυμα της ΕΕ, μαζί με 3 δισ. και διεθνή νομιμοποίηση

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Τούσκ σε Ερντογάν: Θα πληρώσουμε για το προσφυγικό

Η συνάντηση του Ντόναλντ Τούσκ με τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται μετά το μπαράζ παρεμβάσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ, που οδήγησε στην επανέναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ενώ ακολουθεί την μακροσκελή και διεξοδική τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ χθες το βράδυ.

Ο Ντόναντ Τούσκ δεν αναμένεται να εμβαθύνει στα ζητήματα της αξιολόγησης παρά μόνο να επαναβεβαιώσει τη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενδέχεται να μεταφέρει μήνυμα της Άγκελα Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ως δίαυλος σε μια σειρά επικοινωνιών.

Διαβάστε  Σχέδιο Τουσκ για "άδειασμα" προσφύγων εκτός ΕΕ

Το πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί στις 10:00 το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και λίγο αργότερα στις 10:45 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιούνται υπό το βάρος των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είχε θέσει στον κ. Τουσκ το ζήτημα των προσκομμάτων που θέτει το ΔΝΤ στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την επίμονη άρνησή του στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τότε ο κ. Τουσκ είχε αρκεστεί στη γενική τοποθέτηση ότι πρέπει να διατηρηθεί «το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και οι βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Διαβάστε  Οδικό χάρτη επαναπροσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας συμφώνησε ο Ερντογάν με Γιούνκερ-Τουσκ

Στην ατζέντα των συζητήσεων Τουσκ-Τσίπρα περιλαμβάνεται όμως και η προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 29ης Απριλίου σχετικά με το Brexit, αλλά και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Διαφήμιση