Πύραυλο-μήνυμα σε Τραμπ-Ξι από τον Κιμ

Πύραυλο-μήνυμα σε Τραμπ-Ξι από τον Κιμ

Κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζεται η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, μερικές ώρες μόνο πριν από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ξι Ζινπίνγκ στο Μαρ-α-Λάγκο. Η κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να εκληφθεί ως απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την “αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας ακόμα και χωρίς την Κίνα”, ενώ παράλληλα αποτελεί και μήνυμα για τη συνάντηση των δυο προέδρων.

Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου έγινε από τη Σίνπο, μια πόλη με λιμάνι, και ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο Γενικό Επιτελείο. Στη Σίνπο βρίσκεται επίσης και μια βάση υποβρυχίων.

Διαβάστε επίσης: Πυρηνικά όπλα: Ποιοί έχουν, πόσα και ποιοί κινδυνεύουν

Η εκτόξευση έλαβε χώρα μια μέρα πριν την έναρξη της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του κινέζου προέδρου Ξι Τζινπίνγκ στην Φλόριντα, όπου οι συνομιλίες για την άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα να τερματίσει την ανάπτυξη όπλων της θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων.

Οποιαδήποτε εκτόξευση αντικειμένων που κάνει χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η Βόρεια Κορέα αψηφά την απαγόρευση, θεωρώντας την καταστρατήγηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αυτοάμυνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.
[graphiq id=”eYY02mCqsXr” title=”Πόλεις ανά τον κόσμο που είναι εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700" height=”534" url=”https://w.graphiq.com/w/eYY02mCqsXr” ]

Διαβάστε  Με νέους δασμούς σε εισαγωγές 200 δισ. απειλεί ο Τραμπ την Κίνα

Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο πριν από δύο εβδομάδες από τις ανατολικές της ακτές και νωρίτερα τον Μάρτιο εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, μερικοί από τους οποίους πλησίασαν τα 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της.

Η προκλητικότητα της Βορείου Κορέας έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον Κιμ να εντείνει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ενώ έχει ολοκληρώσει και δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων από τον Ιανουάριο του 2016.

[gra[graphiq id=”8sq8nDJjxqZ” title=”Β. Κορέα; Σημεία που θα μπορούσε να πλήξει προληπτικό χτύπημα των ΗΠΑ” width=”700" height=”548" url=”https://w.graphiq.com/w/8sq8nDJjxqZ” ]

Παράλληλα ως ένδειξη της πιο επιθετικής προσέγγισης του Κιμ Γιονγκ Ουν εκλαμβάνεται και η δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του στη Μαλαισία.

Διαβάστε  Έτοιμος να καταστρέψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο εμφανίζεται ο Κιμ

Το στρατηγικό πλαίσιο

Η δραστηριότητα της Βορείου Κορέας σε συνδυασμό με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη Νότιο Κορέα θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Τραμπ – Ξι στη Φλόριντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει απειλήσει με προληπτικό χτύπημα τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο Τραμπ έχει ενισχύσει την απειλή αυτή αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης.

Η Κίνα από την πλευρά της διέκοψε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρειο Κορέα μετά τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές, θέλοντας να στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι δεν υποθάλπτει αδικαιολόγητη προκλητικότητα.

Η εκτόξευση

Σύμφωνα με το κεντρικό στρατηγείο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς και τύπου ΚΝ-15, ο οποίος είναι ο ίδιος τύπος με αυτόν που η ασιατική χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο.

Η χώρα θεωρείται ότι κατασκευάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ο οποίος μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ, και ο ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τον εκτοξεύσει κατά δική του προαίρεση.
[graphiq[graphiq id=”kOVFwh69P3D” title=”Μεγάλες πόλεις που απειλούνται από τη Βόρειο Κορέα” width=”700" height=”534" url=”https://w.graphiq.com/w/kOVFwh69P3D” ]Ειδικοί και αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ απέχει ακόμα από την κατάκτηση της τεχνικής γνώσης για ένα λειτουργικό διηπειρωτικό σύστημα, που χρειάζεται τεχνολογία για την επανείσοδο τέτοιου πυραύλου στην ατμόσφαιρα και για την τηλεκατεύθυνσή του.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του πυραύλου ήταν “ιδιαίτερα προβληματική” και ότι το Τόκιο είχε καταθέσει διαμαρτυρία εναντίον της πυρηνικά εξοπλισμένης γειτονικής χώρας.

[graphiq id=[graphiq id=”dX5HM90m6P3" title=”Οι δοκιμές πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700" height=”534" url=”https://w.graphiq.com/w/dX5HM90m6P3" ]s="posttags">  , , ,

Διαφήμιση