ΟΟΣΑ: Επιτχύνεται, αλλά λόγω πετρελαίου ο πληθωρισμός

ΟΟΣΑ: Επιτχύνεται, αλλά λόγω πετρελαίου ο πληθωρισμός

Θετικές είναι οι ενδείξεις από τον πληθωρισμό στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς οι δείκτες δείχνουν αναθέρμανση και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 5ετίας.

Οι ενδείξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια και η Ευρώπη εισέρχεται σε φάση σταδιακής απεμπλοκής από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Γερμανία πιέζει στην κατεύθυνση της αύξησης του κόστους του χρήματος.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων αποδίδεται στην ανάκαμψη των τιμών στα καύσιμα, με την τιμή να καταγράφει άνοδο 11,1% σε ετήσια βάση, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και ενώ οι συζητείται η παράταση της συμφωνίας και για δεύτερο μισό του έτους, με στόχο να αντισταθμίσει αυξήσεις παραγωγής από τις ΗΠΑ και να μειώσει τα σωρευμένα αποθέματα, διατηρώντας παράλληλα την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Διαβάστε  ΟΟΣΑ: Τι πληρώνουν οι εργαζόμενοι για φόρο και ασφάλιση

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι η ισχυρότερη άνοδος του πληθωρισμού καταγράφεται στις ΗΠΑ όπου η Fed έχει ανοίξει ήδη τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και που η ανάπτυξη δείχνει να έχει εδραιωθεί.
Ωστόσο ανησυχία προκαλεί και η σημαντική άνοδος του δείκτη τιμών στα τρόφιμα, ένδειξη ότι σε άλλα σημεία του πλανήτη μπορεί να παρατηρούνται ελλείψεις στο επισιτιστικό ισοζύγιο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Αδύναμος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υπό πίεση η ΕΚΤ
Inflation RateLatestReference
Japan
Germany
France
Euro Area
United States
China
Διαβάστε  Σε υψηλά 15μήνου ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Διαφήμιση