Νότια Αφρική: Διασώζεται ο Ζούμα, παρά την κατακραυγή των αγορών

Νότια Αφρική: Διασώζεται ο Ζούμα, παρά την κατακραυγή των αγορών

Ενδείξεις πολιτικής σταθεροποίησης καταγράφονται στη Νότια Αφρική μετά από την κρίση που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού, Τζέικομπ Ζούμα, να καρατομήσει -εν μια νυκτί- τον υπουργό Οικονομικών και 7 ακόμη υπουργούς στο πλαίσιο μάχης ηγεσίας.

Αν και η αντίδραση των αγορών και των επενδυτών ήταν ακαριαία πιέζοντας το νόμισμα της χώρας σε νέα χαμηλά και με την S&P και τη Moody’s να υποβαθμίζουν σε junk την πιστοληπτική αξιολόγηση, πολιτικά φαίνεται να διασώζεται ο Τζέικομπ Ζούμα.

Διαβάστε επίσης: Νότια Αφρική: Απειλείται πολιτική αποσταθεροποίηση

Διαφήμιση

Αρχικά έντονες ήταν οι διαφοροποιήσεις από τις αποφάσεις και τις πράξεις του πρωθυπουργού, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στο κεντροαριστερό Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, καθώς ο Ζούμα δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πίεσε τις καταστάσεις στα άκρα χωρίς να διαβουλευτεί με τα όργανα.

Παρ΄όλα αυτά το δεύτερο, ιεραρχικά, όργανο του κόμματος έδειξε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Ζούμα, αποφασίζοντας να μην πιέσει για την παραίτησή του και τώρα μένει η απόφαση του βασικού οργάνου, της Επιτροπής Αξιοπιστίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζούμα έχει εμπλακεί σε σειρά πολιτικών σκανδάλων από τα οποία έχει επιβιώσει, ενώ η στρατηγική του για παροχές και δημιουργία εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, ανεβάζουν το χρέος σε δυσθεώρητα επίπεδα και προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Το κλίμα αυτό εντείνει η απομάκρυνση του αξιόπιστου υπουργού Οικονομικών και αντικατάστασή του από τον άπειρο και διαφορετικού bckground υπουργού Εσωτερικών.

Διαφήμιση