Νίξη για τα εργασιακά και τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα μεταξύ των θεσμών κάνουν στην κοινή επιστολή τους προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου οι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Μαριόν Τίσεν, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή,
Στο μεγαλύτερο μέρος της επιστολής οι επίτροποι εστιάζουν στις 12 προτάσεις για τα εργασιακά και στην εξαίρεση 4 εξ αυτών λόγω διαφωνιών των υπολοίπων θεσμών αλλά την αποδοχή τους -σε γενικές γραμμές από την Κομισιόν. Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι «Η Επιτροπή παίζει σίγουρα τον ρόλο του εποικοδομητικού διαπραγματευτή».
Οι επίτροποι διευκρινίζουν, οι πολιτικές δράσεις και η εφαρμογή των σχετικών προτάσεων εναπόκεινται στις ελληνικές αρχές, αλλά και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Η επιστολή των δύο επιτρόπων
Στο πλαίσιο του Τρίτου οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, οι Ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εισάγουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά την αγορά εργασίας και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα απαντήσουν στην ανάγκη που υπάρχει να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και τη δικαιοσύνη, στις σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών, λαμβάνοντας υπόψιν τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και την ανάγκη για την προώθηση μια βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε σθεναρά την δημιουργία μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της οποίας αποστολή ήταν να επανεξετάσει το υπάρχον πλαίσιο της αγοράς εργασίας. Η Επιτροπή αυτή έπρεπε να λάβει υπόψιν της τις βέλτιστες πρακτικές που υφίστανται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και διεθνώς, να κάνει προτάσεις και να ενημερώνει τις επακόλουθες συζητήσεις των Ελληνικών αρχών με τους Θεσμούς στο πλαίσιο του Μνημονίου που συνοδεύει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM)
H Επιτροπή έχει εκτιμήσει την δουλειά που έγινε από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, η οποία βασίστηκε στα αποτελέσματα επιμελούς διαβούλευσης μεταξύ των Ελληνικών Αρχών, κοινωνικών φορέων, και διεθνών οργανισμών όπως του ILO. Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων δημοσιεύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2016 και είναι δημοσίως διαθέσιμα. Οι Εμπειρογνώμονες έδωσαν δώδεκα προτάσεις που σχετίζονται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και το όριο του κατώτατου μισθού. Τέσσερις από τις δώδεκα προτάσεις διαχωρίστηκαν, αντανακλώντας την έλλειψη συναίνεσης εντός της ομάδας. Αυτές σχετίζονταν με το όριο του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω ότι η Επιτροπή έχει παρακολουθήσει στενά τις διεργασίες της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων από την αρχή, με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της ομάδας. Μέλη του προσωπικού της Επιτροπής, μαζί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συμμετείχαν στις συναντήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ως παρατηρητές.
Ύστερα από την δημοσίευσή τους, οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνέβαλλαν ως αφετηρία των συζητήσεων για τις πιθανές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας του ESM για την Ελλάδα. Η συνεισφορά υπήρξε σημαντική και βοήθησαν στην διασφάλιση ότι οι πολιτικές αυτές είναι σε πλήρη σύμπνοια με τις Ευρωπαϊκές κατακτήσεις, αλλά και στο να προσδιορίσουν τις βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές μολονότι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει ενιαίο μοντέλο.
Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, εκείνες τις οποίες ήταν ομόφωνες και επαρκώς καθορισμένες, δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχε γενικός προσανατολισμός αλλά δεν υπήρχαν επεξεργασμένες προτάσεις. Τελικά, ωστόσο, εναπόκειται στις Ελληνικές αρχές να αποφασίσουν για τις πολικές δράσεις και την εφαρμογή τους. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι οι συζητήσεις σε ότι αφορά τις πολιτικές προϋποθέσεις, εμπλέκουν και άλλους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του αιτήματος μελών του ESM προς το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τραπέζι με ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Τα συγκεκριμένα ζητήματα εξακολουθούν να αποτελούν τμήμα των τρεχουσών συζητήσεων που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση του Προγράμματος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ΕSM. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, να κλείσει αυτή η αξιολόγηση γρήγορα. Και αυτό να γίνει στην κατεύθυνση του σεβασμού των δεσμεύσεων όλων των μερών, από την αρχή του προγράμματος. Η Επιτροπή παίζει σίγουρα τον ρόλο του εποικοδομητικού διαπραγματευτή.