Ισπανική επιθετικότητα καταγράφει το Γιβραλτάρ

Ισπανική επιθετικότητα καταγράφει το Γιβραλτάρ

Αυξάνεται η ένταση στο Γιβραλτάρ καθώς Ισπανία και Βρετανία ακολουθούν στρατηγική δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή, με στόχο οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν να περιοριστούν στην επιβεβαίωση του status quo και όχι στον επαναπροσδιορισμό του.

Σε αυτό το πλαίσιο η ισπανική κυβέρνηση έχει ανοίξει μια διαδικασία προκλήσεων, δοκιμάζοντας τα όρια ανοχής του Γιβραλτάρ και τις αντιδράσεις του Λονδίνου. Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η είσοδος περιπολικού σκάφους του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ την Τρίτη, χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια.
Το περιστατικό ανέδειξε η κυβέρνηση του βρετανικού θύλακα στα νότια της Ισπανίας, με έναν εκπρόσωπο του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικού να αρνείται τα περί «παράνομης εισβολής».
Το μέλλον του Γιβραλτάρ αποτελεί την πρώτη διαμάχη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τότε που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενεργοποίησε την σχετική διαδικασία.

Το προσχέδιο του οδικού χάρτη της Ε.Ε. προβλέπει ότι η όποια συμφωνία για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας.
Την Δευτέρα, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού υποβάθμισε τα σχόλια του πρώην ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος τόνισε ότι η κ. Μέι πρέπει να είναι έτοιμη να εμπλακεί σε πόλεμο για να υπερασπιστεί τον θύλακα του Γιβραλτάρ.
[graphiq id=”7tcQSB151T7" title=”Γιβραλτάρ: Το προφίλ” width=”700" height=”629" url=”https://w.graphiq.com/w/7tcQSB151T7" ]

Διαφήμιση

Διαφήμιση