Η ΕΕ δίνει 3,7 δισ. μέσω ΕΤΕπ για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές

Η ΕΕ δίνει 3,7 δισ. μέσω  ΕΤΕπ για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές

Σε συμφωνία για επιπρόσθετα κονδύλια στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας παράλληλα την εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα ενισχύσουν των προϋπολογισμό ύψους 30 δισ. που διαθέτει για παρεμβάσεις εκτός ΕΕ την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με εξαγγελίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει με χρηματοδότηση δημιουργίας υποδομών και άλλων έργων χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής αλλά και κάποιες της κεντρικής με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενισχύουν τις προσφυγικές ροές. Στο ίδιο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων περιλαμβάνεται και η διμερής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Μόλις χθες ο Ντόναλντ Τούσκ έστειλε σαφές μήνυμα στον Ταγιπ Ερντογάν ότι η ΕΕ θα κάνει ότι της αναλογεί για τη στήριξη της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Η ταυτότητα του προσφυγικού

Το Crisis Monitor έχει κατ επαάληψη επισημάνει ότι οι πολλαπλές πολιτικές, οικονομικές και επισιτιστικές κρίσεις καθώς και οι εμφύλιες συρράξεις εκτοπίζουν τεράστιες πληθυσμιακές μάζες οδηγώντας σε εσωτερική αλλά και εξωτερική μετανάστευση.

Διαφήμιση

Το σχέδιο κανονισμού για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ΠΔΠ εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 66 αποχές.

Οι συμπληρωματικές ενισχύσεις («top-ups») κατά την υπολειπόμενη περίοδο του ΠΔΠ παρατίθενται αναλυτικά στην κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ανέρχονται σε 6,009 δισ. ευρώ (15% από ανακατανομές κεφαλαίων και 85% από πόρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν) και θα διανεμηθούν ως εξής:
3,7 δισ. ευρώ για μέτρα που σχετίζονται με τη μετανάστευση: 3 δισ. σε έργα σταθεροποίησης εκτός της ΕΕ και 700 εκατ. για δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων φιλοξενίας εντός της ΕΕ.