“Χλιαρή” αντίδραση ΗΠΑ για χημικά

“Χλιαρή” αντίδραση ΗΠΑ για χημικά

Ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην πυροδοτήσει εντάσεις με τη Ρωσία, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ για τη χρήση χημικών που οδήγησαν στον θάνατο 80 ανθρώπων στην πόλη Ιντλίμπ χθες και για την οποία η διεθνής κοινότητα δείχνει ως υπαίτιο το καθεστώς Άσαντ.

Με δεδομένο ότι Ουάσγικτον και Μόσχα έχουν καταλήξει σε κοινό modus operandi στη Συρία και η αμερικανική πολιτική ηγεσία δεν ζητά πλέον την απομάκρυνση του Άσαντ, αλλά “αφήνει τον συριακό λαό να τον κρίνει”, ο Ρεξ Τίλερσον καταλόγισε “ηθικές” ευθύνες στη Ρωσία για την πράξη, την ευθύνη της οποίας αρνείται το καθεστώς Άσαντ και η ρωσική πολεμική αεροπορία.

Διαβάστε επίσης: Συρία: 80 οι νεκροί, όλοι δείχνουν Άσαντ

«Όποιος χρησιμοποιεί χημικά όπλα για να επιτεθεί στον ίδιο του τον λαό δείχνει μια περιφρόνηση προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα πρέπει να λογοδοτήσει»,

δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον την Τρίτη, αναφερόμενος στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως πρόσθεσε, η επίθεση με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία δείχνει «τον στυγνό και απροκάλυπτα βάρβαρο» τρόπο του Σύρου προέδρου.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να διασφαλίσουν ότι παρόμοιες επιθέσεις δεν θα ξανασυμβούν.
«Εκείνοι που τον υπερασπίζονται και τον στηρίζουν, όπως η Ρωσία και το Ιράν, δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση για τον Άσαντ και τις προθέσεις του», τόνισε ο κ. Τίλερσον.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε ευθύνες τόσο στη Μόσχα όσο και στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσάθεια να θολώσει τα νερά για την άτυπη συμφωνία που διατηρεί τον Άσαντ στην εξουσία.

Διαβάστε  Συρία: Συνετρίβη ρώσικο μαχητικό S-30SM

Ωστόσο διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι αν και δυνάμεις του συριακού στρατού βομβάρδιζαν χθες την περιοχή όπου έγινε η επίθεση, δεν είχαν κανένα λόγο να κάνουν μια τέτοια κίνηση που θα “χρέωνε” τον Άσαντ στη διεθνή κοινή γνώμη και θα ανάγκαζε τον ΟΗΕ να του καταλογίσει νέα εγκλήματα πολέμου.
Σρατιωτικές πηγές ωστόσο, δεν αποκλείουν να έχει βομβαρδιστεί αποθήκη χημικών στην περιοχή του Ιντλίμπ, από την οποία απελευθερώθηκαν τα επικίνδυνα τοξικά που οδήγησαν στο θάνατο 80 ανθρώπους και προκάλεσαν δηλητηρίαση σε ακόμα 250,
[graphiq id=”hWBQxuL7ZB3" title=”Συρία: Θάνατοι αμάχων ανά δράστη από το 2015" width=”700" height=”537" url=”https://w.graphiq.com/w/hWBQxuL7ZB3" ]

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Διαφήμιση