Νότια Αφρική: Απειλείται πολιτική αποσταθεροποίηση

Νότια Αφρική: Απειλείται πολιτική αποσταθεροποίηση

Χαρακτηριστικά πολιτικής και οικονομικής κρίσης αποκτά η κατάσταση στη Νότια Αφρική, μετά την καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών και 7 ακόμη υπουργών από τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, στο πλαίσιο μάχης ηγεσίας αλλά και λόγω των ουσιαστικών διαφορών στην οικονομική πολιτική.

Αρχικά αντέδρασαν οι αγορές και εν συνεχεία οι οίκοι αξιολόγησης με μπαράζ υποβαθμίσεων από S&P και Moody’s που οδήγησαν τα ομόλογα της χώρας στα… “σκουπίδια> Το τελευταίο 24ωρο και ενώ ορκίστηκαν τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το μέτωπο των αντιδράσεων διευρύνεται.

Διαβάστε επίσης: Νότια Αφρική: Στα «σκουπίδια» η οικονομία, αρχίζει η κρίση

Το “τσεκούρι” του πολέμου κατά του Ζούμα φαίνεται ότι έχει πάρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος χαρακτήρισε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών αδικαιολόγητη πράξη. Σκληρή κριτική και εκκλήσεις για να παραιτηθεί ασκούν στον πρωθυπουργό Ζούμα τόσο το ΚΚ όσο και τα συνδικάτα.

Διαβάστε  Η Boko Haram επιτίθεται στη Νιγηρία, δεκάδες νεκροί

Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κεντροαριστερού Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) μετά από έναν και πλέον αιώνα ύπαρξής του.

Markets Last Reference
Currency 13.6 Apr/17
Government Bond 10Y 8.98 % Apr/17
Stock Market 52661 points Apr/17

Ο γ.γ. της συνομοσπονδίας Μπέκι Ντσαλιντσάλι τόνισε ότι ο κ. Ζούμα δεν είναι πλέον «ο κατάλληλος άνθρωπος» για την ηγεσία της χώρας.

Το Κογκρέσο των Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (Cosatu), σημαντικό τμήμα της κυβερνώσας κεντροαριστερής – αριστερής συμμαχίας, έχει 1,8 εκατ. μέλη.

Διαβάστε  Ηλεκτρική ενέργεια: Μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει στο σκοτάδι

Η Τριπλή Συμμαχία, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση, αποτελείται από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ και τo Cosatu.
Το ΚΚ έχει επίσης καλέσει σε απομάκρυνση του κ. Ζούμα από τον προεδρικό θώκο.

Διαβάστε επίσης: Πολιτική κρίση στη Νότια Αφρική, καρατομήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και 7 υπουργοί

Ο Ζούμα έχει χάσει το λαϊκό έρισμα καθώς οδήγησε το κόμμα του στη χειρότερη εκλογική επίδοση και ήττα της ιστορίας του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ενώ ο ίδιος έχει εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων διαφθοράς, από τα οποία αν και επιβίωσε, δεν βγήκε αλώβητος.

Διαβάστε  Ξεκίνησαn οι εκλογές στην Αίγυπτο, τρέχει μόνος ο Αλ Σίσι
Agency Rating Outlook Date
Moody’s Baa2 negative watch Apr 03 2017
S&P BB+ negative Apr 03 2017
Fitch BBB- negative Nov 25 2016

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.