Μήνυμα Τούσκ σε Ερντογάν: Θα πληρώσουμε για το προσφυγικό

Μήνυμα Τούσκ σε Ερντογάν: Θα πληρώσουμε για το προσφυγικό

Σαφές μήνυμα προς τον Ταγίπ ερντογάν έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Σόφια, της Βουλγαρίας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τη συμφωνία για το προσφυγικό ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τουρκίας προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι η πρώτη στην κατεύθυνση της βελτίωσης των διμερών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας μετά από μια μακρά περίοδο έντασης και έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική και πολιτική αξία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία με την Τουρκία για να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς το ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε από τη Σόφια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σόφιας για την ενίσχυση της ασφάλειας στα νοτιοανατολικά σύνορα με την Τουρκία για να εμποδισθεί η διέλευση προσφύγων και μεταναστών και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι Βρυξέλλες θα χορηγήσουν επιπλέον χρηματοδότηση εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή κλειστούς. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. Η Ε.Ε. τηρεί τις δεσμεύσεις της, ακριβώς όπως περιμένει από την Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί το δικό της μέρος της συμφωνίας», είπε.
«

Εάν υπάρξουν περαιτέρω δυσκολίες στα σύνορα της Βουλγαρίας, η Ε.Ε. έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτη χρηματοδότηση και παραμένει έτοιμη να αντιδράσει γρήγορα για να στηρίξει την Βουλγαρία», προσεθεσε.
Η Βουλγαρία έχει εκφράσει ανησυχίες για πιθανή νέα εισροή προσφύγων και μεταναστών εάν οξυνθεί η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ένωση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της έντασης ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την Βουλγαρία»,

δήλωσε από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρουμέν Ράντεφ.

Διαβάστε  Σχέδιο Τουσκ για "άδειασμα" προσφύγων εκτός ΕΕ

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία γίνεται από βουλγαρικό έδαφος και αμέσως μετά τις εκλογές στη χώρα, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Διαφήμιση