Ο Τράμπ προσπαθεί να πιέσει τον Ξι για τον… Κιμ

Ο Τράμπ προσπαθεί να πιέσει τον Ξι για τον… Κιμ

Προσπάθεια να βάλει το θέμα της Βορείου Κορέας στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ξι Ζινπίνγκ καταδεικνύουν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στους Financial Times επί του θέματος, λίγες ημέρες πριν την πρώτη συνάντηση των δυο προέδρων στο Μαρ-α-Λάγκο.

«Εάν η Κίνα δεν ρυθμίσει το βορειοκορεατικό, θα το κάνουμε εμείς», δηλώνει ο κ. Τραμπ με πρόθεση να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα και την επιμονή του, γεγονός που αποκαλύπτει την άρνηση του Πεκίνου να τεθεί το θέμα στην ατζέντα των επαφών και την επιμονή των Κινέζων αξιωματούχων να κρατηθούν οι συνομιλίες αυστηρά στα θέματα που έχει γίνει προεργασία.

Στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ μπορούν να δράσουν μόνες τους, χωρίς να αναμένουν τη συνδρομή της Κίνας, ο κ. Τραμπ εμφανίζεται κατηγορηματικός, χωρίς να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες: «απολύτως».
«Η Κίνα θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ας βοηθήσει, ή όχι, με την Βόρειο Κορέα. Εάν δεν το κάνει, αυτό δεν θα είναι καλό για κανέναν μας», προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

[graphiq id=”aWrzHG59pYN” title=”ΗΠΑ: Εισαγωγές και εξαγωγές προς Κίνα” width=”700" height=”464" url=”https://w.graphiq.com/w/aWrzHG59pYN”]

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται «να ασκήσουν πιέσεις» στην Κίνα ώστε να «αναλάβει δράση» κατά της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών στην οποία αποδύεται η Βόρεια Κορέα.

Οι δυο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν για τον προσδιορισμό εμπορικών διαπραγματεύσεων, το γουάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα καθώς και την παροχή τεχνολογίας που θέλει η Κίνα για τον έλεγχο του internet και τη σταδιακή απελευθέρωση της χρήσης του.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

[gra[graphiq id=”kyCk93OtpUp” title=”Διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα” width=”700" height=”403" url=”https://w.graphiq.com/w/kyCk93OtpUp”]