Ο Ισημερινός φλέγεται: Νίκη Αριστεράς, καταγγελίες για νοθεία από τη Δεξιά

Ο Ισημερινός φλέγεται: Νίκη Αριστεράς, καταγγελίες για νοθεία από τη Δεξιά

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο Ισημερινός καθώς τα αποτελέσματα των exit polls έδειχναν νίκη της Δεξιάς, ενώ η κάλπη έδειξε Αριστερά, πυροδοτώντας πολιτικές αψιμαχίες υψηλών τόνων και καταγγελίες ακόμα και για εκλογική νοθεία από τον ηττημένο.

Τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνουν νίκη του αριστερού υποψηφίου προέδρου Λένιν Μορένο, ωστόσο νωρίτερα τα exit polls προέβλεπαν νίκη του κεντροδεξιού υποψήφιου Γκιγέρμο Λάσο. Ο Μορένο, υποψήφιος της αριστερής Συμμαχίας PAIS (Υπερήφανη και Κυρίαρχη Πατρίδα) φέρεται να λαμβάνει το 51,12% των ψήφων, ενώ απομένουν να καταμετρηθούν οι ψήφοι μόλις στο 4% των εκλογικών τμημάτων. Ο Λάσο, ωστόσο, υποψήφιος με την κεντροδεξιό πολιτικό κίνημα «Δημιουργώντας Ευκαιρίες» (CREO) είχε αρχίσει ήδη να πανηγυρίζει τη νίκη του μαζί με υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls.

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Ο ηττηθείς υποψήφιος της Δεξιάς ίδιος ζήτησε αμέσως επανακαταμέτρηση, ενώ κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους.
Υπονόησε δε ότι ο αριστερός αντίπαλός του χρησιμοποίησε μεθόδους νοθείας για να πετύχει τη νίκη.
Ο κεντροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος του Εκουαδόρ ζήτησε από τους πολίτες να υπερασπιστούν «ειρηνικά την ψήφο τους» και τόνισε ότι ο ίδιος θα υπερασπιστεί τη βούληση του λαού.
Εάν ο Μορένο αναδειχθεί νικητής, θα συνεχίσει μία δεκαετία αριστερής διακυβέρνησης η οποία άρχισε με τη νίκη του Ραφαέλ Κορέα στις προεδρικές εκλογές του 2007.
Παραπληγικός
Θα είναι επίσης ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων του πλανήτη ο οποίος θα είναι ΑΜΕΑ, καθώς είναι παραπληγικός λόγω σφαίρας που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια ληστείας το 1998.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Μαδούρο επανεξελέγη, τώρα όμως τον αναγνωρίζουν λιγότερες χώρες

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ χαιρέτισε μια ενδεχόμενη νίκη του κ. Μορένο, καθώς ο κ. Λάσο έχει δεσμευθεί να τον εκδιώξει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο από το 2012.

Διαφήμιση