Κυνήγι Τούρκων κατασκόπων και στην Ελλάδα

Η ΕΥΠ ξεσκεπάζει τουρκικά δίκτυα κατασκόπων. Η MIT εκφοβίζει Τούρκους πολίτες για το Δημοψήφισμα και επιδίδεται σε κυνήγι γκιουλενιστών επί ελληνικού, γερμανικού και ελβετικού εδάφους

Κυνήγι Τούρκων κατασκόπων και στην Ελλάδα

Σαφείς είναι πλέον οι ενδείξεις κλιμάκωσης της παρουσίας και της δράσης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και ακροδεξιών και στην Ελλάδα, ενώ έρευνες έχουν ξεκινήσει σε Γερμανία και Ελβετία. Με διαφορετικές αφορμές αλλά με στόχους τον εκφοβισμό μουσουλμάνων και την επιβεβαίωση της ισχυρής πυγμής του καθεστώτος Ερντογάν οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών στρατολογούν, παγιδεύουν, εκβιάζουν και χρησιμοποιούν τη δημοσιότητα των τοπικών media για να στείλουν τα μηνύματά τους.

Διαφήμιση

Σειρά ασύνδετων -εκ πρώτης όψεως- γεγονότων διαμορφώνει το μωσαϊκό της νέας στρατηγικής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες μετά το πρόσφατο ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό έχουν επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών στο εξωτερικό, αναζητώντας γκιουλενιστές και στοχοποιώντας αντιφρονούντες.

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία

Είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά της δράσης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν γίνει γνωστά προκαλώντας ανησυχία στο κοινό. Στην πραγματικότητα όμως η αποκάλυψή τους στέλνει ηχηρό μήνυμα σε Τούρκους πολίτες και Μουσουλμάνους οι οποίοι ψηφίζουν αυτές τις ημέρες για το Δημοψήφισμα που θα καταστήσει τον Ερντογάν “σουλτάνο” ή θα τον αναγκάσει να περιοριστεί στις διευρυμένες αλλά όχι ενισχυμένες προεδρικές του εξουσίες.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος προπαγάνδας με Τουρκία: Media, προσφυγικό και ακροδεξιά

Στην Ελλάδα η ΕΥΠ και Ασφάλεια διαρρέουν μέσω θολών και επικίνδυνων δικτύων πληροφορίες στα media και στήνουν παγίδες παραπληροφόρησης προσπαθώντας να προκαλέσουν αντιδράσεις στο τουρκικό δίκτυο πρακτόρων και να εντοπίσουν τυχόν δραστηριότητες που είχαν περάσει “κάτω από το ραντάρ”,μ στρατηγική ωστόσο που βοηθάει την MIT να παίξει το παιχνίδι της σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Διαβάστε επίσης: Virtual Reality ο “πόλεμος” στο Αιγαίο

Είναι άγνωστο μάλιστα αν η τόσο έντονη και διευρυμένη -ξαφνική- ροή πληροφοριών για τη δράση τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών επί ελληνικού εδάφους έχει την άδεια της πολιτικής ηγεσίας ή αποτελεί μια ακόμη επικίνδυνη πρωτοβουλία των Ελλήνων πρακτόρων που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της αλυσίδας ιεραρχίας και ρισκάρει να ανεβάσει δυσανάλογα των επιχειρησιακό κίνδυνο για τις ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα VS Τουρκία: Εξοπλισμοί, δυνάμεις και… ρόλος

Αν σε αυτό το σκηνικό που ξετυλίγεται με τη δράστη Τούρκων πρακτόρων και έμμισθων της MIT στην Ελλάδα προστεθεί ο ηλεκτρονικός πόλεμος προπαγάνδας μέσω media, social media και διαρροών από την Τουρκία προ δυο μηνών, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε ακόμα και τουρκική ακταιωρός να δένει στα Ίμια, τότε είναι ευκολότερα αντιληπτό ότι το σενάριο που “τρέχει” η Άγκυρα είναι πολυεπίπεδο και βαθύ…

Διαβάστε  Γεωπολιτικό το κλειδί της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο λένε WSJ-Eurasia Group

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.