Μονόδρομος αποδεικνύεται για την ελληνική κυβέρνηση η δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών, επιλογή που θα έχει αδιαμφίσβητητα υψηλό πολιτικό κόστος, αλλά αποτελεί “κλειδί” για την ενίσχυση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για προσφυγικό και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του βαλκανικού διαδρόμου και της συνθήκης Σένγκεν.
Η εντεινόμενη σύγκρουση του club-Visegrad με το διευθυντήριο των Βρυξελλών και την Ιταλία ενισχύει και τις πιέσεις προς την Ελλάδα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών στο πλαίσιο της υπέρβασης προβλημάτων που απειλούν τη Συνθήκη Σένγκεν και ανεβάζουν το κόστος ακόμα και στο εσωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η Κομισιόν αντιτίθεται σφόδρα στις ακραίες επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και καταδικάζει την άρνηση των χωρών του club-Visegrad για άρνηση αποδοχής μεταναστών βάσει των ποσοστώσεων, παράλληλα πιέζει την Ελλάδα να κάνει βήματα που θα επιτρέψουν στις ίδιες χώρες να κάνουν βήματα πίσω ανοίγοντας τα σύνορά τους και αποκαθιστώντας την λειτουργικότητα της Συνθήκης Σένγκεν.
Διαβάστε επίσης: Πως το club-Vizegrad σπάει την Ευρώπη
Στην πραγματικότητα η Κομισιόν, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, πιέζει την Ελλάδα για την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης στο προσφυγικό, θέλοντας να κατευνάσει τις χώρες Visegrad και προσφέρει ταχύτερη εκταμίευση κοινοτικών πόρων όχι μόνο προς τις ΜΚΟ αλλά και προς το Δημόσιο καθώς και ταχύτερη λειτουργία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.
Διαβάστε επίσης: Η ταυτότητα του προσφυγικού στην Ευρώπη
Το πολιτικό παζάρι όμως αυτό πλήττει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και φέρνει δημιουργεί δυσαρμονία μεταξύ της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν επί του ζητήματος είναι εμπιστευτικές και ότι η Επιτροπή θα διαψεύσει κάθε δημόσια αναφορά σε τέτοια συμφωνία, το βάρος της πολιτικής διαχείρισης των αποφάσεων βαρύνει αποκλειστικά τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα.
Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν απέτυχε: παρατείνονται οι εξαιρέσεις της Σένγκεν
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα».
Παράλληλα, τάχθηκε κατά της άμεσης διακοπής λειτουργίας του κέντρου στη Σούδα, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την περιφερειάρχη, το δήμαρχο Χίου και τους τοπικούς βουλευτές, ώστε να εξετάσουν μαζί, όπως είπε, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να δοθεί λύση, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, για τους μετανάστες στη Χίο.
«Αυτό πρέπει να γίνει στη Χίο και το παράδειγμα στην Κω θα γίνει πειστικό. Δεν πολλαπλασιάζουμε κέντρα αλλά δημιουργούμε καλύτερα κέντρα. Η Σούδα ήταν επιλογή των δημοτών. Ο δήμος με την Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισαν. Εμείς θέλουμε να την διαλύσουμε αλλά δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη ΒΙΑΛ. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε κλειστού τύπου κέντρο γιατί αντίκειται στους όρους κατασκευής και χρηματοδότησής της» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε τα κλειστά κέντρα κράτησης για τις συνθήκες τους. Ελπίζω οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε να μην είναι τέτοιες που θα καταγγελθούν».
Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για εγκλωβισμό μεταναστών στη Χίο, που αυτή τη στιγμή, όπως είπε, ξεπερνούν τις 3.600 άτομα και τόνισε ότι και οι δυο δομές που υπάρχουν στη Σούδα και στη ΒΙΑΛ, λειτουργούν παράνομα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι πάσχει η διαδικασία ασύλου, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί 400 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί για άτομα που βρίσκονται στη Χίο, δεν έγινε δυνατή όμως η κοινοποίηση της απόφασης με αποτέλεσμα να μη γίνεται η επαναπροώθησή τους.
Διαβάστε επίσης: Ετσι ξεσκίζουν την Ευρώπη (σε γραφήματα)
Ο κ. Μουζάλας συμφώνησε ότι «η κατάσταση στη Χίο έχει ξεπεράσει τα όρια των κατοίκων της», ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πράγματι αδυναμία επίδοσης των απορριπτικών αποφάσεων για άσυλο.
Μουζάλας: Θα περιορίσουμε την κατάχρηση ασύλου
«Μόνο 52 αποφάσεις έχουν εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και είναι απορριπτικές, και όχι 400. Υπάρχει πράγματι αδυναμία επίδοσης των αποφάσεων διότι είτε προσπαθούν να αποφύγουν να την πάρουν είτε με μικρά κυκλώματα έρχονται παράνομα στην ενδοχώρα. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Χωρίς κλειστά κέντρα οι αποφάσεις δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να εφαρμοστούν»
τόνισε ο αρμόδιος υπουργός για το Μεταναστευτικό και πρόσθεσε:
«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα για να περιορίσουμε την κατάχρηση του ασύλου. Θα περιορίσουμε το προνόμιο της επιστροφής στην πατρίδα. Αν δεν το ζητήσουν οικειοθελώς σε πέντε μέρες, δεν θα το δικαιούνται».