Με την κυβέρνηση να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο -καθώς η αξιολόγηση καθυστερεί και οι δανειστές εγείρουν διαρκώς νέες απαιτήσεις-, την Τουρκία να ρίχνει λάδι στα εθνικά θέματα και την κοινωνία καζάνι που βράζει η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία φαντάζει κάποιες φορές ως η μοναδική διέξοδος, είναι όμως; Μπορούν οι αρχές στην Ελλάδα σε αυτή τη φάση να διασφαλίσουν αυτό που δεν κατάφεραν η CIA, το FBI και η NSA;
Στην Ολλανδία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας όλα τα εκλογικά συστήματα υποδοχής και καταμέτρησης ψήφων υπό το φόβο ρωσικού hacking και μετά από τον εντοπισμό κενών ασφαλείας. Στη Βουλγαρία κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταγγέλλουν παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων με fake news και διαδικτυακή προπαγάνδα.
Η Άγκελα Μέρκελ και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας της Γερμανίας έχουν κρούσει κατ επανάληψη των κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο εκλογικό hacking από τη Ρωσία, ωστόσο πρόσφατη έρευνα σε γεγονότα δεν έδειξε εμπλοκή Ρώσων. Παρ’ όλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα social media να δημιουργήσουν λογισμικό και διαδικασία ελέγχου των fake news
Η γερμανική κυβέρνηση κατέθεσε ήδη νομοσχέδιο που επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα στα social networks, όπως το facebook και το twitter για αδυναμία ελέγχου και έγκαιρης απομάκρυνσης των fake news, ενώ το καλοκαίρι με ψευδείς ειδήσεις επλήγη το βάναυσα το προφίλ της Άγκελα Μέρκελ με αφορμή το προσφυγικό.
Σε άλλη έρευνα, εντοπίστηκε προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις κατοίκων με νατοϊκούς στρατιώτες που σταθμεύουν με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για βιασμούς μέσα από social media.
Διαβάστε επίσης: Europe braces for Russian hacking in upcoming elections
Παρεμβάσεις της Ρωσίας υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και ιδιαίτερα της Λεπέν φοβούνται στη Γαλλία, όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για τον έλεγχο των fake news και του πιθανολογούμενου εκλογικού hacking.
Στις ΗΠΑ οι καταγγελίες για παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στις εκλογές διερευνόνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αρμόδια επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, με τεράστιες επιπλοκές για τον Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του, που είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα την αποπομπή του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μάικ Φλύν.
Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί, το Bloomberg έχει δημοσιεύσει εκτενές αφιέρωμα-έρευνα μέσα από την οποία σκιαγραφεί ακόμα και το στήριμο στις ρωσικές εκλογές με βάση την προσέλευση των ψηφοφόρων.
Το Politico το καλοκαίρι του 2015, ένα χρόνο πριν από τις αμερικανικές εκλογές δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη χρήση μηχανών αναζήτησης όπως το Google για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών στους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ.
Το καλοκαίρι του 2016 το Bloomberg μπήκε ακόμη πιο βαθιά στο θέμα, αποκαλύπτοντας πως μια ομάδα hackers υπό την καθοδήγηση του Andres Sepulveda έστησαν εκλογές σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική για σχεδόν μια δεκαετία, στοιχεία τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωθεί από την έρευνα των δημοσιογράφων του Bloomberg και από τις δικαστικές αρχές στην Κολομβία που τον συνέλαβαν με σχετικές καταγγελίες.
Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία προειδοποιεί για πόλεμο ηλεκτρονικής προπαγάνδας, εν μέσω εκλογών
Καταγγελίες υπάρχουν για προσπάθεια της CIA να παρέμβει σε πάνω από 20 εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο. Τα Σκόπια να καρκινοβατούν μεταξύ εκλογών και πολιτικών αναταραχών με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι θέλουν να παραδώσουν τη χώρα στον αλβανικό εθνικισμό. Σε οριακό σημείο είναι και η κατάσταση στη Μολδαβία όπου έχει εκλεγεί φιλορώσος πρόεδρος και φιλοδυτικός πρωθυπουργός με τις εντάσεις να κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα.
[graphiq id=”8sfaZG9DAtT” title=”Αναζητήσεις στο Google με τον όρο ‘fake news'” width=”700″ height=”539″ url=”https://w.graphiq.com/w/8sfaZG9DAtT” ]
Αν σε αυτά προστεθεί και >η προειδοποίηση Γιούνκερ σε Τραμπ για το ενδεχόμενο Βαλκανικών πολέμων στην περίπτωση απώλειας του Ευρωπαϊκού οράματος τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η υπόθεση εκλογές περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.
Στην Ελλάδα μόνο πριν από ένα μήνα η Τουρκία κατάφερε με fake news που διέρρευσε στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων να πείσει ελληνικά mainstream media ότι τουρκική ακταιωρός έδεσε στα Ίμια, ενώ αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη κυνήγι Τούρκων κατασκόπων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
[infogram id=”rigged_elections” prefix=”mD2″]
Εκτελεστές στα social media
Στις ΗΠΑ ο πόλεμος έφτασε στα άκρα, εκτός από τη σύγκρουση πολιτικών και media στο σκηνικό μπήκαν και οι hackers και οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι ξένες κυβερνήσεις.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο παρέμβασης hackers στις γερμανικές εκλογές, ενώ το facebook αναγκάστηκε να φτιάξει πλαίσιο για τον εντοπισμό και τη διαγραφή ψευδών ειδήσεων.
Αραβική Άνοιξη, Sepulveda, Σκόπια
Η Δύση βίωσε μέσα σε πυκνό χρόνο μια σειρά από πρακτικές που είχαν χρησιμοποιηθεί τόσο στην «Αραβική Άνοιξη» στη Μέση Ανατολή όσο και σε πολιτικά πραξοκοπήματα στη Λατινική Αμερική.
Ήταν ο Andres Sepulveda που με συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek μέσα από τις φυλακές στην Κολομβία αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος έστησε εκλογικές αναμετρήσεις στο Μεξικό, τον Παναμά, την Κολομβία και άλλες χώρες.
Σήμερα με 5 ευρώ μπορεί κάποιος να διασπείρει σε στοχευμένο κοινό μια απόλυτα ψευδή είδηση, σπιλώνοντας ακόμα και προσωπικότητες, χωρίς να υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος αντίδρασης. Ενώ η αδυναμία πλήρους εξάλειψης του ψηφιακού ίχνους διασφαλίζει ότι ακόμα και αν οι αρχές -μετά ααπό χρονοβόρες διαδικασίες παρέμβουν- ψύγματα της ψευδούς είδησης θα παραμείνουν για πάντα εκεί.
Διαβάστε επίσης: Το Facebook έτοιμο να κόψει τα fake news στη Γερμανία
Ο ίδιος ο χάκερ αποκάλυψε μεθόδους και εργαλεία προπαγάνδας, ενώ εξέφρασε -στην ίδια συνέντευξη- βεβαιότητα ότι αντίστοιχες ομάδες hackers που παρήγαν προπαγάνδα και fake news δρούσαν στις αμερικανικές εκλογές.
Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει. Οι καταγγελίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων από όλες τις πλευρές στις αμερικανικές εκλογές ήταν διαρκείς, σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε η διερεύνηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών και η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία.
Λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές το BBC αποκάλυψε μια ολόκληρη πόλη στην πΓΔΜ η οποία χρησιμοποιούνταν ω κοιτίδα ψευδών ειδήσεων για τις αμερικανικές εκλογές.
Η χρήση της χοάνης των social media για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η δυνατότητα της αγοράς δημοσιότητας και επιρροής στο facebook και το twitter διευρύνουν το πεδίο της μάχης και καθιστούν την καθημερινότητα των πολιτών θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.