Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κάνει πίσω, προς εκτόνωση η πολιτική κρίση

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κάνει πίσω, προς εκτόνωση η πολιτική κρίση

Ένα βήμα πίσω έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοινώνοντας μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι η ρήξη στις σχέσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου και Βουλής αποκαταστάθηκε, χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε θέσει νωρίτερα εκτός νόμου το Κοινοβούλιο, που αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης, αίροντας παράλληλα την ασυλία των βουλευτών, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε -ακόμα και από συμμάχους του Μαδούρο- ως “πραξικόπημα”.

Κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για την αναθεώρηση των παραπάνω αποφάσεων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πολιτική ένταση και να αμβλυνθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Νικαράγουα: Έκκληση για εκτόνωση, μετά από παρέμβαση της εκκλησίας

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, στο πλαίσιο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, αποφάσισαν «να ενθαρρύνουν το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να διατηρηθεί η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία των δυνάμεων».
[graphiq id=”6Nu9I3WI2Ed” title=”Βενεζουέλα: Δείκτης πεποίθησης διαφθοράς (χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο)” width=”700" height=”634" url=”https://w.graphiq.com/w/6Nu9I3WI2Ed” ]

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, πίσω από την αρχική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «κρύβεται» η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει το Κοινοβούλιο.

Διαβάστε  Βενεζουέλα: Η PDVSA αποπλήρωσε ομόλογα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο της χώρας το ελέγχει η αντιπολίτευση για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, από το 2015, όταν το κόμμα του Μαδούρο έχασε τις βουλευτικές εκλογές. Από τότε η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανατρέψει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Μαδούρο και να οδηγήσει την -παραπαίουσα- Βενεζουέλα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έναντι της προγραμματισμένης για το 2019.

Διαβάστε  Βενεζουέλα: Ένα βήμα πίσω κάνουν οι ΗΠΑ, σταθεροποιείται η χώρα

Κατά τη χθεσινή κρίση η αντιπολίτευση ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να “σπάσουν τη σιωπή τους” και να ανατρέψουν τον Μαδούρο, ζητώντας κατ ουσία πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου.
[gra[graphiq id=”aep8A7ZBTLv” title=”Έλλειμμα φαγητού στη Βενεζουέλα” width=”700" height=”605" url=”https://w.graphiq.com/w/aep8A7ZBTLv” ]

Διαφήμιση