Πολιτική κρίση στη Νότια Αφρική: Ο Ζούμα καρατόμησε τον ΥΠΟΙΚ και 7 ακόμη

Πολιτική κρίση στη Νότια Αφρική: Ο Ζούμα καρατόμησε τον ΥΠΟΙΚ και 7 ακόμη

Στο χείλος πολιτικού κυκλώνα βρίσκεται η Νότιος Αφρική καθώς ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απέπεμψε 8 υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Οικονομικών καθώς προετοιμαζόταν σκηνικό ανατροπής του.

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών με πτώση του νομίσματος της χώρας, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να απειληθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας λόγω της αστάθειας που δημιουργεί ο ευρύς ανασχηματισμός και η πολιτική σύγκρουση.

Ο ανασχηματισμός έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας με την ενότητα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου να απειλείται ουσιαστικά μετά από 105 χρόνια, ενώ το ενδεχόμενο ανατροπής του προέδρου Ζούμα δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί.

Διαβάστε  Η Boko Haram επιτίθεται στη Νιγηρία, δεκάδες νεκροί

Σύμφωνα με τις αναφορές ο υπουργός Οικονομικών Gordhan αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Malusi Gigaba, ο οποίος όμως δεν έχει γνώσεις οικονομικών, ενώ αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διορίζεται ο βουλευτής Sfiso Buthelezi.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας, κυρίως λόγω προσπαθειών εξορθολογισμού στα δημοσιονομικά και περιορισμού δαπανών, ενώ από την άλλη πλευρά η αξιοπιστία και το γόητρο του Ζούμα έχουν πληγεί από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Πολιτικά ο Ζούμα οδήγησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο στην χειρότερη εκλογική επίδοση από τον καιρό του Άπαρτχάιντ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Διαβάστε  Κονγκό: Ελεύθεροι οι απαχθέντες Βρετανοί, πιθανή η καταβολή λύτρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζούμα έχει παράδοση να συγκρούεται και να αποπέμπει υπουργούς Οικονομικών καθώς όλοι εγείρουν αντιρρήσεις στο σχέδιό του για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας καθώς και στη διαχείριση κρατικών εταιριών και στο πρόγραμμα παροχών.
[graphiq id=”7FrwoWNvYP3" title=”Ο Δείκτης GINI για τις χώρες της Αφρικής” width=”700" height=”596" url=”https://w.graphiq.com/w/7FrwoWNvYP3" ]

Διαβάστε  Σε συναγερμό ο ΠΟΥ για ξέσπασμα Έμπολα στο Κονγκό