Αντίρροπες πιέσεις ασκούνται επί των τεχνικών κλιμακίων από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους οδηγώντας σε εμπλοκή που μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία ολοκλήρωσης και να εκτροχιάσει τον στόχο για Staff Level Agreement μέχρι τις 7 Απριλίου. Με δηλώσεις, διαρροές και υπονοούμενα κυβέρνηση, ΔΝΤ και ESM αποκαλύπτουν έμφραγμα στις τεχνικές διαπραγματεύσεις αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Η κατάσταση έχει περιπλακεί αρκετά, με ελληνικά media να υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου ανάγκασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπαναχωρήσει επί υποβληθείσας από την πλευρά του πρότασης προκαλώντας εμπλοκή. Στελέχη του ΔΝΤ κάνουν λόγω για “νάρκες” από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιθυμεί να καθυστερήσει την ολοκλήρωση για να “στραγγίσει” τα αποθεματικά της ελληνικής κυβέρνησης και να την οδηγήσει σε τμηματική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σε αυτό το σκηνικό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναφέρει το σενάριο για έκτακτο Eurogroup και ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 12 αλλά μετά τις 7 Απριλίου, ενώ η Κομισιόν δίνει την αίσθηση προόδου αλλά όχι συμφωνίας. Την ύπαρξη αυτής της επιλογής είχε επισημάνει εγκαίρως το Crisis Monitor καθώς αντικειμενικός στόχος είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να λάβει ένα θετικό σοκ η οικονομία.
Διαβάστε επίσης: Καίνε σενάρια και χρόνο, ψάχνουν… αλγόριθμο
Το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών επιρρίπτει ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επαναφορά αξιώσεων στα εργασιακά, οι οποίες γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αποτελούν casus belli για την ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή όμως αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και αλλαγή μοντέλου, θέσεις που δεν είναι νέες αλλά η χρονική στιγμή της ανάδειξής τους αποτελεί σίγουρο κάποιο καλά κρυπτογραφημένο πολιτικό μήνυμα.
Διαβάστε επίσης: Προς σύγκρουση ΔΝΤ-ESM στο Eurogroup
Πριν απ αυτά είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιχείρησε να κάψει τα σενάρια για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, παραπέμποντας χρονικά για μετά το 2018 και θέτοντας εκτός συζήτησης το πάγωμα επιτοκίων, κάτι που στήριξε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής του Eurgroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με μια μικρή διαφοροποίηση, την άμεση έναρξη της συζήτησης προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Το ΔΝΤ στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του είχε εστιάσει όμως στο χρέος και όχι στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που καθιστά σαφές ότι κάθε πισωγύρισμα του Ταμείου αποδίδεται σε αλλαγή στάσης του ESM. Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου και στην ιστοσελίδα mignatiou.com δήλωσε:
«Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων»
Η Κομισιόν προσπαθεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, όπως και η Γαλλία, με στόχο να ανακόψουν πιέσεις που θα πλήξουν πολιτική και θα αποσταθεροποιήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε τα εξής:
«Μπορώ να επιβεβαιώσω χθες τη σημαντική πρόοδο που έγινε, το EuroWorking Group προετοιμάζει την ατζέντα των Eurogroup συνεπώς για περισσότερες πληροφορίες για το τι έγινε θα πρέπει να ρωτήσετε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αναφορικά με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, ο διάλογος συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα από τα κεντρικά. Οι επαφές αυτές θα ανοίξουν τη πόρτα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γρήγορα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής».
Γρίφος παραμένει όμως η στάση της ΕΚΤ, η οποία δεν έχει δημοσιεύσει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις και να μην προβοκάρει άσκοπα τη Γερμανία και να μη δώσει έδαφος για σκληρότερη στάση από το ΔΝΤ.
Στο σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν τις 12 αλλά μετά τις 7 Απριλίου επανέρχεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του ότι:
«Ελπίζω να μπορέσουμε να εγκρίνουμε σύντομα μια συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς»,
Παράλληλα, από τη Χάγη, προσέθεσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας.
«Είναι πάντα δυνατό να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι μια ανακοίνωση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτή»