Ασυλία για να σπάσει τη σιωπή του και να μην επικαλεστεί το άρθρο 5 του Συντάγματος που του δίνει το δικαίωμα να μην καταθέσει παρά μόνο σε δίκη, ζητά ο παραιτηθείς σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Φλυν, μέσω του δικηγόρου του. Ωστόσο όπως αναφέρει η Wall Street Journal δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία επ αυτού.
Η πρόθεση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας να καταθέσει υπό τον όρο της αμνήστευσης από ενδεχόμενη δίωξη από την αρμόδια επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου και από το FBI είναι σαφής ένδειξη ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, ενώ είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος τον οδήγησε στην έξοδο και τον εγκατέλειψε μόνο του, τακτική που φαίνεται ότι τώρα θα έχει συνέπειες για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ενδεχόμενη κατάθεση του Φλυν υπό τη συμφωνία ασυλίας -και τον υπουργό Δικαιοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ να έχει αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες- μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο προφίλ του Ντόναλντ Τράμπ όσο και στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά και στη δυνατότητά του να ελέγξει την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο αντιστράτηγος Μάικ Φλυν ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα είχε συμβόλαιο 500,000 δολαρίων με ολλανδική εταιρία Τούρκου που πρόσκειται στον Ταγίπ Ερντογάν, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, με τον επιχειρηματία να διαψεύδει όμως τους δεσμούς του με τον Τούρκο πρόεδρο.
[graphiq id=”1fybEa9ZFLT” title=”Ότι ξέρουμε για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας” width=”700″ height=”714″ url=”https://w.graphiq.com/w/1fybEa9ZFLT” ]
Ο Μάικ Φλυν αποπέμφθηκε από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας στις 13 Φεβρουαρίου μετά την παραδοχή ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς επί του περιεχομένου συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. Η αποκάλυψη των επανειλημμένων επαφών του με τον Ρώσο πρεσβευτή ήταν το πρώτο πλήγμα, ωστόσο το περιεχόμενό τους είναι αυτό που ελέγχεται, δεδομένου ότι τη χρονική περίοδο που έλαβαν χώρα η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλλε κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και με τις δηλώσεις του δικηγόρου του, ο Μάικ Φλυ “έχει πράγματα που θέλει να πει, ωστόσο το αν θα πει εξαρτάται από την αμνήστευση”.
Όπως επισημαίνει η WSJ: «Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Φλιν πρότεινε να μιλήσει για συγκεκριμένα πράγματα από την περίοδο που πέρασε εργαζόμενος για τον κ. Τραμπ, όμως το γεγονός ότι επιδιώκει μια ασυλία δείχνει πως ο κ. Φλιν αισθάνεται ότι θα μπορούσε να έχει δικαστικά προβλήματα μετά το σύντομο πέρασμά του από τη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφαλείας», εξηγεί η εφημερίδα επικαλούμενη στο σημείο αυτό έναν αξιωματούχο.
[graphiq id=”5YjxlvdYYyF” title=”Δημοσκόπηση: Βαθμός Ανησυχίας για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας” width=”700″ height=”626″ url=”https://w.graphiq.com/w/5YjxlvdYYyF” ]
Οι έρευνες του κοινοβουλίου και του FBI αφορούν τη ρωσική ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 για την προεδρία και κυρίως για ενδεχόμενες συνέργειες ανάμεσα στο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ και ρώσους αξιωματούχους, κάτι που ο αμερικανός πρόεδρος διαψεύδει.
[graphiq id=”kJRL5Z1ELad” title=”Επίλεκτη Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας” width=”700″ height=”594″ url=”https://w.graphiq.com/w/kJRL5Z1ELad” ]