Κινήσεις για την επανέναρξη των συζητήσεων στο Κυπριακό κάνει η Άγκυρα επιχειρώντας όμως να αλλάξει ντε φάκτο τη βάση των διαπραγματεύσεων θέτοντας ως νέα την αντίληψη του “ίσου συναιτερισμού”. Παράλληλα επιχειρεί με τεχνάσματα να δημιουργήσει έδαφος για την επίλυση προβλημάτων στο Αιγαίο, τα οποία όμως στην πραγματικότητα δεν υφίστανται και πυροδοτούνται από την Τουρκία στην προσπάθειά της να ανατρέψει το status quo.
Με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, την οποία διένειμε σε όλα τα media η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει συζήτηση γύρω από τις θέσεις της και να πυροδοτήσει αντιδράσεις επ αυτών, που στη διπλωματική και πολιτική γλώσσα σημαίνει αποδοχή τους ως βάση συζήτησης.
Στην ανακοίνωση το ΣΕΑ της Τουρκίας απαιτεί «Βήματα που διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας έπειτα από τη συνεδρίασή του υπό τον Πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως «οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει λύση του Κυπριακού διακόπηκαν με τη δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ε/κ πλευράς για “εορτασμό της ένωσης”», όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το ΚΥΠΕ.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων άρα και να ζητήσει νέα βήματα από την απέναντι πλευρά, δείχνοντας παράλληλα καλή θέληση και πολιτική βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εγγράφοντας έτσι “πόντους” στο ενεργητικό της.
«Δηλώνοντας ότι η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού, υπογραμμίστηκε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια καθαρή και εποικοδομητική στάση εγκαταλείποντας συμπεριφορές όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου», συνεχίζει.
Σχετικά με τα ζητήματα του Αιγαίου, στην ανακοίνωση η Τουρκία επανέλαβε «την προτίμησή της για επίλυση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με την Ελλάδα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του εποικοδομητικού διαλόγου», τονίζοντας παράλληλα ότι «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα».
«Ενημερώθηκε το συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. […] Έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στο Αιγαίο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή την τελευταία περίοδο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.
Συνήθως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συγκαλείται για να αξιολογήσει τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά από την υλοποίηση δέσμης ενεργειών σε μια σειρά από μέτωπα, που συνεπάγεται την ολοκλήρωση προκλήσεων στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης πολέμου στο Αιγαίο που διεξήγαγαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποίησαν ακόμη και fake news.
Παράλληλα το ΣΕΑ αξιολόγησε το νέο περιβάλλον που δημιουργείται ενόψει το Δημοψηφίσματος την αναγκαιότητα ή μη και τα περιθώρια κλιμάκωσης εντάσεων για τη στήριξη του εθνικιστικού προφίλ της κυβέρνησης Ερντογάν. Η σύγκληση του ΣΕΑ ακολουθεί και την έναρξη δυο ερευνών για τη δράση της MIT στη Γερμανία και αντίστοιχης στην Ελβετία. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της άσκησης “Ασπίδα του Ευφράτη” η οποία τερματίστηκε, καθώς και το πλάνο απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία.