Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Βενεζουέλα όπου η ένταση βαίνει κλιμακούμενη από το 2015 όταν η αντιπολίτευση κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια και άρχισε να πιέζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί δημιουργώντας έμφραγμα στον κρατικό μηχανισμό και σπρώχνοντας στην ακυβερνησία.
Με την κοινωνία να πιέζεται η διορισμένη από τον Νικολάς Μαδούρο ανώτατοι Δικαστές έθεσαν εκτός νόμου την Εθνοσυνέλευση με αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο να αναλάβει τις νομοθετικές αρμοδιότητες. Η κρίση με το Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά την ορκωμοσία τριών βουλευτών της, το 2016 αντιπολίτευσης για την εκλογή των οποίων υπήρχαν υποψίες και στοιχεία ότι ήταν νοθευμένη. Έκτοτε το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει κάθε νόμο που ψψηφίζει η Βουλή.
Η κατάσταηση όμως εκτραχύνθηκε σήμερα μετά την ανακοίνωση ότι η Εθνοσυνέλευση τίθεται εκτός νόμου, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μιλά για πραξικόπημα από τον Μαδούρο και να καλεί τις ένοπλες δυνάμεις σε πραξικόπημα και ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου.
“Στη Βενεζουέλα, ο Νίκολας Μαδούρο μόλις διέπραξε πραξικόπημα” δήλωσε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο κοινοβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη “σιωπή” τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης.
[graphiq id=”8RnLJaWsWZT” title=”Βενεζουέλα: Το προφίλ” width=”700″ height=”629″ url=”https://w.graphiq.com/w/8RnLJaWsWZT” ]
“Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος “αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας”.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέθεσε σήμερα στον εαυτό του τα καθήκοντα του κοινοβουλίου, του προπυργίου της αντιπολίτευσης, δύο ημέρες αφού ήρε την ασυλία των βουλευτών. Η απόφαση αυτή συνιστά κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα μετά την ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.
“Για όσο διάστημα η Εθνοσυνέλευση θα βρίσκεται εκτός νόμου, οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από αυτό το όργανο” (το Ανώτατο Δικαστήριο) αναφέρεται στην απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Δικαστήριο τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
Η αντιπολίτευση θέλει να εξωθήσει τον Μαδούρο σε παραίτηση και απαιτεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, τον Δεκέμβριο του 2018. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι ενθαρρύνουν μια “διεθνή επέμβαση” στη χώρα του.
Ο συνασπισμός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενότητας κατήγγειλε τη σημερινή απόφαση και πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας ότι ενεργεί δικτατορικά. “Αυτή η αντισυνταγματική απόφαση την οποία απορρίπτουμε (…) συνιστά άλλο ένα βήμα προς τη διάλυση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Αυτή η κυβέρνηση πεθαίνει και για αυτό στρέφεται σ’ αυτά τα μέτρα απελπισίας” τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.