Επιμένει σε μπαράζ προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα θέματα και πηγές έντασης προκειμένου να ενισχύσει το εθνικιστικό του προφίλ ενόψει του Δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι σώμα με σώμα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος πρόεδρος μια ημέρα μετά την ανακοίνωση-παγίδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που προσπαθούσε να κρύψει την άρον, άρον απόσυρση από τη Συρία με κορώνες για το Κυπριακό και το Αιγαίο, επανέρχεται στο ίδιο μήκος κύματος.
Από τη μια επιχειρεί να επαναφέρει θέμα γκρίζων ζωνών, δεσμεύοντας περιοχές επί ελληνικών χωρικών υδάτων και πυκνώνοντας τις παραβιάσεις από θαλάσσης και αέρος, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα στα media με διαρκείς ανακοινώσεις ώστε να προκαλέσει αντίδραση της ελληνικής πλευράς και να ανοίξει διάλογος επί της βάσης που ο ίδιος θέτει.
Ωστόσο μέχρι στιγμής τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρώπη είναι συγκρατημένες και απαντούν μόνο σε ουσιαστικές προκλήσεις αποφεύγοντας παγίδες και την προσπάθεια να συρθούν σε μια άνευ ουσίας δημόσια αντιπαράθεση για να μπορέσει να στηρίξει το σκληρο προφίλ του ο Ταγίπ Ερντογάν.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο και δεν στο Αιγαίο, ενώ από επίσημα χείλη έχει τεθεί εκ νέου θέμα «γκρίζων ζωνών», αμφισβητώντας τις κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας. Από τις αρχές του χρόνου με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Cesme επιχείρησε να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ακόμη και σε περιοχές ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα της Θάσου και της Θράκης.
Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί δείπνο μεταξύ του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με σκοπό την ομαλοποίηση των σχέσεων και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τίθεται εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της κρίσιμης αυτής συνάντησης. Η Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει στην Κυπριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και καταθέτοντας την τουρκική θέση για το κυπριακό επισημαίνει ότι «η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού».