Αίτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων για νέο δημοψήφισμα εξόδου της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσε η Νικόλα Στέρτζεον, μια ημέρα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 με επιστολής της Τερέζα Μέι στον Ντόναλντ Τούσκ.
Αν και θεωρείται σχεδόν απίθανο να δεχθεί τη συζήτηση επί του θέματος η βουλή των κοινοτήτων καθώς δεν έχουν περάσει ούτε δυο χρόνια από το προηγούμενο Δημοψήφισμα εν τούτοις η πίεση με την οποία η Στέρτζεον θέτει το θέμα είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας-Σκωτίας.
Πολιτικά η Στέρτζεον ανήκει στο εθνικιστικό κομμάτι των Σκώτων, το οποίο όμως απέχει από την ακροδεξιά που γνωρίζουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου ότι δεν είναι αντιδραστικό στη μετανάστευση και είναι υπέρ του κοινωνικού κράτους και της ισοπολιτείας και απέχει από ναζιστικές πρακτικές.
Η Νίκολα Στέρτζεον είχε εκφράσει την άποψη ότι η Σκωτία θα έπρεπε να είχε στη διάθεσή της την επιλογή να αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Σκωτσέχους μοιρασμένους στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, η Στέρτζεον έκανε πράξη τις εξαγγελίες της και έφερε το θέμα στη βουλή, κερδίζοντας με ψήφους 69 έναντι 59 που ψήφισαν κατά.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δεν έχασε χρόνο και μετά το «πράσινο φως» από τη βουλή, προχώρησε στην κατάθεση του επίσημου αιτήματος για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία, το οποίο, επί της ουσίας, αφορά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Βρετανία.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχει ήδη διαμηνύσει στη Νίκολα Στέρτζεον και τους συνεργάτες της, ότι θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στη Σκωτία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit. Το αίτημα θα εξεταστεί σε κάθε περίπτωση και θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από τη Βρετανία, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η αποκοπή από την ισχυρή χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου θα σημάνε μεν την ανεξαρτησία και τη μη αποδοχή του Brexit, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συνεπάγεται την αυτόματη παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Σκωτία, θα είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των χωρών που βρίσκονται υπό ένταξη και θα κριθεί ακριβώς με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις.