Κίνηση-μήνυμα του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Κίνηση-μήνυμα του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Σαφές μήνυμα προς τον ΟΗΕ στέλνει για ακόμη μια φορά το Ισραήλ, ανακοινώνοντας την περικοπή των κονδυλίων που εισφέρει κατά 1,8 εκατ. ευρώ, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί για τη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Βασιζόμενος πλέον στην αμέριστη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της κριτικής στήριξης του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθεί μια στρατηγική σκλήρυνσης της στάσης έναντι των Παλαιστινίων αλλά και προκλητική έναντι της διεθνούς κοινότητας, ενώ παράλληλα δημιουργεί εστίες έντασης με τη Συρία, την Τουρκία, τη Ρωσία και προκαλεί το Ιράν.

Η απόφαση αποτελεί τη δεύτερη περικοπή φέτος, αφότου το Ισραήλ διαμήνυσε τον Ιανουάριο ότι μειώνει την εισφορά του κατά 6 εκατομμύρια δολάρια (5,5 εκατ. ευρώ).
Από τη δέσμευση της χώρας να πληρώσει συνολικά 11,7 εκατ. δολάρια το 2017, το Ισραήλ θα πληρώσει πλέον στον ΟΗΕ μόνο 3,7 εκατ. δολάρια (3,4 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε  Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο... "λάθος"

Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αποζητώντας τη μεταρρύθμιση της ατζέντας του και το τέλος της «εμμονής (του Συμβουλίου) με το Ισραήλ».
Η περικοπή των 5,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απαιτούσε τον τερματισμό των εποικισμών του Ισραήλ σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι ζητούν για αυτόνομο κράτος.

Διαβάστε  Ο Τραμπ αποκάλυψε δημοσίως τα ευρωπαϊκά του πιόνια, στην... Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ απήχαν από τη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το ψήφισμα με 14 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ περιέγραψε την αποχή της κυβέρνησης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως «επαίσχυντη».
[graphiq id=”jIwYXppiQbb” title=”ΟΗΕ: Συνεισφορές ανά χώρα (2015)” width=”700" height=”1075" url=”https://w.graphiq.com/w/jIwYXppiQbb” ]

Διαφήμιση