Η Τουρκία αποσύρει το στρατό της από τη Συρία

Η Τουρκία αποσύρει το στρατό της από τη Συρία

Έντονο γεωπολιτικό, στρατηγικό και διπλωματικό ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της Τουρκίας για τον τερματισμό της επιχείρησης “Ασπίδα το Ευφράτη” και την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Βόρειο Συρία, καθώς ταυτόχρονα η Ρωσία εκχώρησε βάση στην Αφρίν στους Κούρδους του YPG.

Με δεδομένο ότι οι Κούρδοι του YPG υποστηρίζονται τόσο από τη Ρωσία -πλέον- όσο και από τις ΗΠΑ οι πιθανότητας της Άγκυρας να ανατρέψει το νέο σκηνικό είναι σχεδόν μηδενικές. Ωστόσο η αποχώρηση των δυνάμεών της από την περιοχή που εκτείνεται από Αζάζ και το Κομπανί έως τη Τζαραμπλούς αποτελεί μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς στόχος ήταν η δημιουργία ζωνών ασφαλείας για Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή, έτσι ώστε να μην καταληφθεί από τους Κούρδους.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Η πρόταση αυτή αν και προωθήθηκε επίσημα και ανεπίσημα από τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα δεν εξετάστηκε επί της ουσίας και φαίνεται να έχει καεί, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις υποχωρούν υπό τις πιέσεις του Άσαντ.

«Η Τουρκία τερμάτισε την στρατιωτική “Aσπίδα του Ευφράτη’’ στη βόρεια Συρία, αλλά θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει καινούργια στρατιωτική επιδρομή με διαφορετικό όνομα αν χρειαστεί»

δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα, για μια απόφαση που ηχεί άσχημα στο εσωτερικό αλλά φαίνεται επιβεβλημένη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία.

Διαβάστε  Κίνηση καλής θέλησης Πούτιν προς Τραμπ-Νετανιάχου, δεν παραδίδει S-300 στον Άσαντ

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ ακολούθησαν την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας που χαρακτήρισε «άκρως επιτυχή» την στρατιωτική αυτή επιχείρηση που είχε ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου 2016 «για να ξεκαθαρίσει τα συρο-τουρκικά σύνορα από τους τζιχαντιστές», αλλά και να εμποδίσει τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας του δημοκραιτκού Ενωτικού Κόμματος (PYD) να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους θύλακες στο Κομπάνι και το Αφρίν.

Με την «Επιχείρηση του Ευφράτη», η Τουρκία εξασφάλισε περιοχή 2.015 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της al-Bab, όπου οι τουρκικές δυνάμεις εγκατέστησαν τους συμμάχους τους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). «Έτσι η ζωή συνεχίζει στον κανονικό της ρυθμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο, ότι υπήρξε τριμερής συνάντηση-έκπληξη των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας στην Αττάλεια.

Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια συνάντηση, αν και τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετές διμερείς συναντήσεις για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, Συρίας, Ιράκ και Ισλαμικού Κράτους.