Η Χαβάη παγώνει και το δεύτερο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Η Χαβάη παγώνει και το δεύτερο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Στον πάγο θα παραμείνει το μεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ μετά από νέα απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή από τη Χαβάη και στο αναθεωρημένο εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από έξι μουσουλμανικές χώρες για περίοδο 180 ημερών καθώς και σκληρότερους ελέγχους στις άδειες άλλων.

Ο δικαστής της Χαβάης Ντέρικ Ουάτσον εξήγησε ότι μετέτρεψε την προηγούμενη προσωρινή εντολή που είχε εκδώσει πριν από 15 ημέρες σε προκαταρκτική διαταγή, μετά την αγωγή της πολιτείας της Χαβάης που αμφισβητεί την ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Τραμπ κρίνοντας ότι συνιστά αντισυνταγματική θρησκευτική διάκριση.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Ο Τραμπ υπέγραψε τη νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του στις 6 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα με το εκτελεστικό διάταγμα που είχε υπογράψει τον Ιανουάριο, το οποίο προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια και μαζικές διαδηλώσεις προτού δικαστής στην Ουάσιγκτον σταματήσει την εφαρμογή του τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε  Σε χαμηλό 17ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Δικαστές στη Χαβάη και σε άλλες περιοχές που αντιτίθενται στην απαγόρευση τονίζουν ότι το διάταγμα παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και ότι το κίνητρο πίσω από αυτό έχει ως βάση τη θρησκεία και την προεκλογική δέσμευση του Τραμπ για «συνολική και πλήρη απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ».

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

[graphiq id=”6uszKRpKRs9" title=”Μετανάστευση από χώρες στο δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ” width=”700" height=”612" url=”https://w.graphiq.com/w/6uszKRpKRs9" ]