Τουρκία: η αμερικανική πρεσβεία βοήθησε καταζητούμενο για το πραξικόπημα

Τουρκία: η αμερικανική πρεσβεία βοήθησε καταζητούμενο για το πραξικόπημα

Να καλύψει την προσπάθεια προειδοποίησης Τούρκου ο οποίος καταζητείται για το πραξικόπημα προσπάθησε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα μέσω ανακοίνωσης που απαριθμεί τα γεγονότα, που αποκαλύφθηκαν στον τούρκικο Τύπο αλλά εντάσσοντας τις ενέργειές της στο πλαίσιο της λειτουργίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστκά η τουρκική αστυνομία ζήτησε από την πρεσβεία να ακυρώσει τη βίζα του Αντίλ Εκσούζ, πράγμα το οποίο έπραξαν οι αμερικανικές προξενικές αρχές, στη συνέχεια όμως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας, διπλωματικός υπάλληλος επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώσει.

Δηλαδή η πρεσβεία ενημέρωσε καταζητούμενο ότι… καταζητείται και ότι δεν θα μπορέσει να διαφύγει στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Η υπόθεση αυτή αν και φαίνεται τυπική, στην πραγματικότητα αποδεικνύει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι από το γενικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έγινε ένα τηλεφώνημα την 21η Ιουλίου –σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος– σε έναν αριθμό που ανήκει στον Αντίλ Εκσούζ. Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε αν κάποιος διπλωμάτης ή μέλος του προσωπικού κατάφερε να μιλήσει με τον Εκσούζ, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί έναν από τους βασικούς οργανωτές του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η τουρκική αστυνομία κάλεσε την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να ζητήσει τη βοήθειά μας ώστε να εμποδιστεί ο Αντίλ Εκσούζ να φύγει από την Τουρκία. Τότε ανακαλέσαμε τη βίζα του και, όπως απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του για να τον ενημερώσουμε», εξήγησε η πρεσβεία που θεωρεί ότι το τηλεφώνημα αυτό δεν είναι “ύποπτο”. Αντιθέτως, δείχνει «τη στενή συνεργασία των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων επιβολής του νόμου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος».

Ο Εκσούζ είχε συλληφθεί αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά αφέθηκε ελεύθερος τις επόμενες ημέρες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι τουρκικές αρχές τον καταζητούν και δίνουν αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψή του.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν θα διορίζει όλους τους ανώτατους αξιωματικούς, ακυρώνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο

Η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Μετά την 15η Ιουλίου, Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν ευθέως τις ΗΠΑ ότι συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που διέψευσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας.
[graphiq id=”71OnYEPcE97" title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700" height=”638" url=”https://w.graphiq.com/w/71OnYEPcE97" ]

Διαβάστε  Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν (infographic)

Διαφήμιση