Παρέμβαση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους επιχειρεί ο ESM, μια ημέρα μετά τις διαρροές εγγράφων από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη Handelsblatt. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας απέκλεισε το ενδεχόμενο θέσπισης πλαφόν στα επιτόκια των ελληνικών δανείων ευθυγραμμιζόμενος με τις θέσεις που περιγράφονται στο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Όπως εξήγησε, ο εκπρόσωπος του ESM, τα επικείμενα μέτρα θα περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μία περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, το μείγμα των μέτρων θα καθοριστεί μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.
Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε προσπαθεί να κάψει σενάρια για το χρέος, με διαρροές και… παγίδες
[graphiq id=”iw5NmAlnM1f” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”627″ url=”https://w.graphiq.com/w/iw5NmAlnM1f” ]
Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στην συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αμέσως μετά το Staff Level Agreement καθώς και στον καθορισμό των συνθηκών κάτω από τις οποίες θα ενεργοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εφόσον αυτά είναι μελλοντικά.
Πολύ κοντά στη γραμμή του ΔΝΤ κινούνται τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ που επιμένουν σε μια λύση-πακέτο που θα προκαλέσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την έξοδο στις αγορές -σε δοκιμαστική βάση- έτσι ώστε να πεισθούν οι επενδυτές και να επιστρέψουν.
Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ESM δεν αποτελούν θέσφατο αλλά την πρώτη κίνηση σχηματισμού και ανάδειξης του μετώπου ενόψει της διαπραγμάτευσης για το χρέος στα προσεχή Eurogroup καθώς και μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης και προετοιμασίας του εδάφους.