Οι χώρες του Club Visegrad θέλουν λεφτά, όχι όμως και πρόσφυγες

Οι χώρες του Club Visegrad θέλουν λεφτά, όχι όμως και πρόσφυγες

Αισθητή την παρουσία της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει για ακόμη μια φορά η ομάδα των ακροδεξιών ηγετών που αποκαλείται “club Visegrad” και στους κόλπους της οποίας εντάσσεται πλέον και η Πολωνία. Σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για “εκβιασμό” από την Κομισιόν και επέμειναν ότι δεν θα υπακούσουν στις συμφωνίες για τις ποσοστώσεις.

Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) κατήγγειλαν τον “εκβιασμό” και τις “διαταγές” που δέχονται από τις Βρυξέλλες όσον αφορά την κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ακροδεξιοί και φοβικοί ηγέτες των χωρών του Βίζεγκραντ επιχειρούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική πλατφόρμα απέναντι στην ΕΕ που απειλεί να διακόψει την παροχή πόρων ως αντίποινα για την άρνησή τους να υπακούσουν στη συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού, που προβλέπει αποδοχή προσφύγων με ποσοστώσεις, μεταξύ άλλων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Ευρώπη δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, δεν υπάρχει ούτε κοινός τόπος για αλλαγή του Δουβλίνου

Στο κείμενο των αποφάσεων μετά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών διακήρυξαν την ξεκάθαρη διαφωνία τους με την ιδέα να συνδεθεί η παροχή ευρωπαϊκών πόρων με την εφαρμογή της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Η ιδέα να συνδεθούν οι πόροι που μας οφείλονται εκ μέρους της ΕΕ με τη μεταναστευτική πολιτική είναι κακή. Ως ομάδα του Βίσεγκραντ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκφοβίζουν» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

Διαβάστε  Οι 29 πρέσβεις χωρών της ΕΕ στις ΗΠΑ απαντούν με άρθρο στον Τραμπ

«Η ομάδα του Βίσεγκραντ, της Πολωνίας συμπεριλαμβανομένης, δεν θα δεχτεί ποτέ αυτόν τον εκβιασμό, ούτε να της υπαγορεύουν όρους. Λέμε ξεκάθαρα ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από την ΕΕ δεν αποδείχθηκε επαρκής και θα πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα», είπε από την πλευρά της η Σίντλο.

Με την ευκαιρία της συνόδου αυτής ο Όρμπαν εγκωμίασε τα μέτρα που έλαβε η χώρα του για να σταματήσει τους μετανάστες: τους φράχτες που κατασκευάστηκαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και τον αμφιλεγόμενο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ και προβλέπει την κράτηση των μεταναστών. “Στο εξής, η Ουγγαρία είναι σε θέση να ανταποκριθεί, ακόμη και αν η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν λειτουργήσει. Είμαστε ικανοί να σταματήσουμε κάθε μεταναστευτικό κύμα στα ουγγροσερβικά σύνορα”, υπογράμμισε.

Διαβάστε  Ο Σαλβίνι εγείρει θέμα διάλυσης της ΕΕ

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, η χώρα του προστατεύει και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι», είπε.

Διαφήμιση