Γιατί η Γερμανία ξεσκεπάζει τώρα Τούρκους πράκτορες

Γιατί η Γερμανία ξεσκεπάζει τώρα Τούρκους πράκτορες

Μια ακόμη κίνηση στο σκληρό πολιτικο-διπλωματικό σκάκι μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας κάνει ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών της δεύτερης ξεκινώντας νέα έρευνα για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε γερμανικό έδαφος. Πριν από λίγο καιρό οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών ξεκίνησαν τη διερεύνηση κληρικών οι οποίοι απεστάλησαν από την Τουρκία στη Γερμανία, υπό την υποψία ότι είναι πράκτορες της MIT.

Η νέα έρευνα διατάσσεται μετά από την αποστολή υλικού από τη MIT προς τη γερμανική BfV για τη δράση και τις σχέσεις Τούρκων που ζουν στη Γερμανία και τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο επικεφαλής της BfV αφού εξέτασε το υλικό κατέληξε ότι είναι αποτέλεσμα παράνομων παρακολουθήσεων και τηλεφωνικών υποκλοπών της MIT επί γερμανικού εδάφους και ο υπουργός Εσωτερικών ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αποκάλυψη του κυκλώματος και της δράσης των κατασκόπων.

Διαβάστε  Η Μέρκελ επαναφέρει στο επίκεντρο το προσφυγικό

«Έχει αρχίσει έρευνα κατά μη κατονομαζόμενης οντότητας με την υποψία της κατασκοπείας», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας (GBA) της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η οντότητα αυτή είναι η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT).

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε γράψει προ ημερών ότι η MİT είχε παραδώσει στις γερμανικές αρχές λίστα με τουλάχιστον 300 ονόματα υπόπτων ως γκιουλενιστών που ζούσαν στη Γερμανία και 200 οργανώσεων, σχολείων και άλλων ιδρυμάτων που συνδέονται με το κίνημα Χιζμέτ («Υπηρεσία») του ιεροκήρυκα. «Έχουμε πει πολλές φορές στην Τουρκία ότι τέτοια δραστηριότητα δεν είναι αποδεκτή. Άσχετα με το τι πιστεύει κανείς για το κίνημα Γκιουλέν, στη χώρα μας εφαρμόζεται το γερμανικό δίκαιο και οι άνθρωποι δεν θα παρακολουθούνται από ξένα κράτη», ξεκαθάρισε ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Διαβάστε  Συνελήφθη ο CEO της Audi για το Dieselgate

Η νέα έρευνα έρχεται μετά την απόφαση της αρχής ανταγωνισμού της Τουρκίας να διερευνήσει τυχόν παράβαση κανόνων ανταγωνισμού από τη Mercedes και ελβετικές εταιρίες χημικών, απαντώντας στην άρνηση της Γερμανίας να παραδώσει παραγγελίες εξοπλισμών υπό το φόβο ότι θα χρησιμοποιηθούν κατά Τούρκων πολιτών.