Άγνωστο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, φόβοι για 146 νεκρούς

Άγνωστο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, φόβοι για 146 νεκρούς

Νέα τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, προ δυο ημερών, αλλά έγινε γνωστή σήμερα μετά από τη διάσωση ενός εφήβου από τη Γκάμπια. Ενα ακόμη πλοιάριο επιχειρούσε να περάσει στην Ιταλία, ενώ άρχισε να βάζει νερά και εν τέλει βυθίστηκε ενώ μετέφερε 147 επιβάτες, οι 146 εκ των οποίων αγνοούνται ακόμη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ο 16χρονος αναχώρησε την Κυριακή ή τη Δευτέρα από τη Σαμπράτα (βορειδυτικά). Τον περισυνέλεξε πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Σοφία κατά των διακινητών. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη Λαμπεντούζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε  Τσίπρας στις Βρυξέλλες για Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ και χρέος

Όπως περιέγραψε ο νεαρός πρόσφυγας σε στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που πήγε να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, στην βάρκα επέβαιναν 5 παιδιά και πολλές έγκυες γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι επιβάτες ήταν από τη Νιγηρία, την Γκάμπια και το Μάλι.
[graphiq id=”iJoRasQz0XP” title=”Πρόσφυγες στη Μεσόγειο” width=”700" height=”534" url=”https://w.graphiq.com/w/iJoRasQz0XP” ]

Λίγες ώρες μετά τον απόπλου, η λέμβος άρχισε να βάζει νερά. Οι επιβαίνοντες κατέληξαν στην θάλασσα, σύμφωνα με τον έφηβο πρόσφυγα, ο οποίος αφηγήθηκε πως γλύτωσε καθώς κατάφερε να κρατηθεί από ένα μπιντόνι βενζίνης.

Διαβάστε  Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη σύγκρουση Τσίπρα-Ερντογάν

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, τον πρόσφυγα εντόπισε και περισυνέλεξε τυχαία το ισπανικό πλοίο, κατόπιν μεταφέρθηκε σε ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής με το οποίο διακομίστηκε στη Λαμπεντούζα.

Από τις αρχές του έτους, τουλάχιστον 590 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται στην θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με έναν απολογισμό του ΔΟΜ πριν από το συγκεκριμένο ναυάγιο. Οι ιταλικές αρχές από την πλευρά τους έχουν καταγράψει περισσότερες από 23.000 αφίξεις στις ακτές της χώρας τους.

Διαβάστε  Frontex: 204.719 παράνομοι είσοδοι μεταναστών, πως και από που ήρθαν

[gra[graphiq id=”jLh9qGsDn6d” title=”Αφίξεις προσφύγων στη Μεσόγειο από το 2014" width=”700" height=”567" url=”https://w.graphiq.com/w/jLh9qGsDn6d” ]