Σκωτία: Δημοψήφισμα ψήφισε η Βουλή, το μπαλάκι στη Μέι

Σκωτία: Δημοψήφισμα ψήφισε η Βουλή, το μπαλάκι στη Μέι

Το πρώτο βήμα έγινε στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, όπου ψηφίστηκε η πρόταση της Πρώτης Υπουργού για διεξαγωγή νέου Δημοψηφίσματος για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit και του περιορισμένου ρόλου της τοποικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Την πρόταση έκανε το κυβερνών, κεντροαριστερό και εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων.
Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί.

Διαβάστε  Brexit: Η Μέι έχει το πράσινο φως για να τραβήξει τη σκανδάλη

Η Σκωτία άνοιξε ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της επέλεξε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Bremain, ενώ τελικώς, με τις ψήφους των Άγγλων, επικράτησε η επιλογή του Brexit.

Διαφήμιση

Η απόφαση, πάντως, του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων).

Διαβάστε  Σκοπιανό: Στις 23 Σεπτεμβρίου το Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ (ολόκληρη η διαδικασία)

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν είναι ώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία και ότι η απόφαση του 2014 περί παραμονής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διάρκεια «μιας γενιάς», όπως είχε δηλώσει και ο Βρετανός τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας, αντιθέτως, σημειώνει ότι η απόφαση για αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε. αλλάζει τα δεδομένα και διεκδικεί διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019, δηλαδή λίγο πριν ή αμέσως μετά την αποχώρηση του Η.Β. από το μπλοκ των 28 χωρών

Διαβάστε  Μπαράζ συσκέψεων για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών

Διαφήμιση