Γερμανία: Η BND καταγγέλλει δράση Τούρκων πρακτόρων στο έδαφός της

Γερμανία: Η BND καταγγέλλει δράση Τούρκων πρακτόρων στο έδαφός της

Νέες διαστάσεις αποκτά η σύγκρουση Γερμανίας-Τουρκίας μετά από την αποστολή φακέλων και στοιχείων από την τουρκική MIT στη γερμανική υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, BND για τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung οι φάκελοι περιέχον προϊόν παρακολούθησης το οποίο δεν μπορεί να έχει αποκτηθεί νόμιμα είναι επί γερμανικού εδάφους.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί αντίστοιχες καταγγελίες από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί τη δράση Τούρκων πρακτόρων στο έδαφός της και τη διενέργεια επιχειρήσεων κατασκοπείας σε βάρος πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Ελβετία προς Άγκυρα: ΜΑζέψτε τους Τούρκους πράκτορες

Η κυβέρνηση Ερντογάν απέστειλε το υλικό προκειμένου να πείσει τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως ο Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία

Στις 18 Μαρτίου, ο Καλ σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν έχει καταφέρει να πείσει την BND ότι Γκιουλέν βρισκόταν πράγματι πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει «απαράδεκτα» τα σχόλια του.

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ φέρεται να έστειλε στον Μπρούνο Καλ, τον επικεφαλής της BND, τον κατάλογο με τα ονόματα των υποστηρικτών του Γκιουλέν που κατοικούν στην Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα στον κατάλογο αναφέρονται οι αριθμοί των σταθερών και κινητών τηλεφώνων των ατόμων, οι διευθύνσεις τους και σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίες τους.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, πολλές από τις φωτογραφίες ελήφθησαν κρυφά, όπως για παράδειγμα με την βοήθεια καμερών παρακολούθησης.

Διαφήμιση