Ετοιμη η συμφωνία, έρχονται τα κλιμάκια

Ετοιμη η συμφωνία, έρχονται τα κλιμάκια

Τις τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας βάζουν στελέχη των θεσμών και αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσδιορίζοντας μάλιστα το εναπομείναν κενό στα εργασιακά και ως “πολύ μικρό”.

Η διαρροή, που έγινε ανώνυμα, εντάσσεται στο νέο πλαίσιο που επιβάλλει φειδωλές δηλώσεις και επικοινωνίες με τα media μέχρι να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement. Όπως είχε το Crisis Monitor επισημάνει από την Παρασκευή το ΥΠΟΙΚ θα ανακοίνωνε τη συμφωνία Δευτέρα ή Τρίτη, καθώς ο στόχος είναι να πειστούν άπαντες ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αποστάσεις και ότι σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις.

Διαβάστε  Οι αποκρατικοποιήσεις στο προσκήνιο: Πωλούνται Ελ. Βενιζέλος, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ

Διαβάστε επίσης: Ενδείξεις συμφωνίας μέχρι τη Δευτέρα

Τα δημοσιεύματα, ακόμα και σε αντιπολιτευόμενα media, αναφέρονται σε συνολική συμφωνία ενώ επισημαίνουν ότι και το πρόσθετο Μνημόνιο του ΔΝΤ θα “κουμπώσει” με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και ότι απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο και λεπτομέρειες.

Αυτό διαφαίνεται άλλωστε και από την ολοκλήρωση της συμφωνίας δανειοδότησης της Fraport για την εξαγορά των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία κινείται στο όριο των κανονισμών της Κομισιόν για έμμεση χρηματοδότηση του χρέους από λεφτά του ESM. Το αμφιλεγόμενο σημείο της δανειοδότησης είναι η συμμετοχή της Alpha Bank και μάλιστα ως lead creditor (μεγαλύτερος πιστωτής) στο κοινοπρακτικό δάνειο που συνήψε με πέντε τράπεζες η Fraport.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έβαλε, Σκοπιανό, μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία προεξοφλούν ΧΑ και ομόλογα

Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor η συμφωνία αυτή κινείται σε γκρίζα ζώνη καθώς τα 284 εκατ. που θα διαθέσει η Alpha Bank είναι απριόρι καθορισμένα για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των αεροδρομίων και θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμού του ελληνικού δημοσίου για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Το deal της Fraport και τα ίχνη του χρήματος

Διαβάστε  Αλυσιδωτές εκρήξεις σε Ελλάδα-ΕΕ λόγω προσφυγικού

Ωστόσο το deal με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΤΕπ, της Παρευξείνιας και της Apha Bank είναι ενδεικτικό της πολιτικής βούλησης και στόχος του είναι να αναδείξει ακριβώς τη σύμπνοια σε όλα τα επίπεδα και να στείλει μήνυμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά από ένα χρόνο καθυστερήσεων ολοκληρώνεται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.