Βουλγαρία: Εύκολη νίκη ευρωπαϊστών, διπλασίασαν δυνάμεις οι ρωσόφιλοι

Πεντακομματική η νέα βουλή. Μπαίνουν οι εθνικιστικές και ο τουρκικό κόμμα

Βουλγαρία: Εύκολη νίκη ευρωπαϊστών, διπλασίασαν δυνάμεις οι ρωσόφιλοι

Μια νίκη για όλους επιφύλασσαν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βουλγαρία με το κεντροδεξιό κόμμα GERB, του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, να κερδίζει τις εκλογές συγκεντρώνοντας συγκεντρώνει 38,58% με καταμετρημένο το 89,7% των ψήφων.

Ακολουθούν οι φιλορώσοι Σοσιαλιστές (BSP) με 26,8%, που είχαν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται διπλωματική ένταση με την Ευρώπη. Τρίτο κατατάσσεται το εθνικιστικό κόμμα “Ενωμένοι Πατριώτες” που συγκέντρωσε 9,2%.
Η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ενώ όλα δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μπορίσοφ δεν θα σχηματίσει εύκολα αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα για να κυβερνήσει.Στη νέα Βουλή αναμένεται να συμμετάσχουν το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF που συγκέντρωσε το 8,9% και το κόμμα της “Λαϊκής Βούλησης” με 4,1%.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν πανηγυρίζει, στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Νίκη όμως μπορεί να χαρακτηριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και για τους Σοσιαλιστές οι οποίοι διπλασίασαν τη δύναμή τους.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπορίσοφ παραιτήθηκε μετά την ήττα που υπέστη το κεντροδεξιό κόμμα που τη στηρίζει στις προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και πρώην πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Διαβάστε  Διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατήγγειλαν εξωτερικές παρεμβάσεις καθώς και προσπάθεια της Τουρκίας να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του κόμμαος της τουρκικής μειονότητας, το οποίο εν τέλει κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Διαφήμιση