Γιατί η Σαουδική Αραβία φορολογεί με 50-85% τις πετρελαϊκές

Γιατί η Σαουδική Αραβία φορολογεί με 50-85% τις πετρελαϊκές

Μια πρωτοφανή στα χρονικά της κίνηση επιχειρεί η Σαουδική Αραβία επιβάλλοντας βαριά φορολογία στα κέρδη των κέρδη των εταιριών πετρελαίου και φυσικού που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η πολιτική απόφαση έχει πολλαπλούς στόχους. αφενός εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και αφετέρου στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα η αντίστροφη προοδευτικότητα της κλίμακας επιβολής του μέτρου ευνοεί όσους έχουν μεγάλες επενδύσεις και παρακινεί τους υπόλοιπους για να εντείνουν την παρουσία τους στη χώρα.

Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα η φορολογία μειώνεται προοδευτικά, ανάλογα με το επίπεδο των συνολικών επενδύσεων της κάθε εταιρίας. Όπερ σημαίνει:

Διαφήμιση

– Εταιρίες με συνολικές επενδύσεις έως 60 δισ. θα φορολογούνται με 85%
– Με επενδύσεις από 60 έως 80 δισ. 75%
– Με επενδύσεις από 80 έως 100 δισ. 65%
– και όσες έχουν επενδύσεις πάνω από 100 δισ. θα φορολογούνται με 50%.

Δεν έχει ανακοινωθεί αν θα ενταχθεί στο νέο καθεστώς και η κρατική Aramco, η οποία αν τελικά φορολογηθεί θα ενταχθεί στον συντελεστή 50%. Οι αρχές της χώρας έχουν εκφράσει τη βούληση να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση της Aramco πριν την δημόσια προσφορά που είναι προγραμματισμένη για το επόμενο έτους.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Aramco φορολογείται με 85% και καταβάλει και δικαιώματα 20% ετησίως.
Υπ αυτό το πρίσμα η κατάταξή της στον φορολογικό συντελεστή 50% θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των φορολογικών υποχρεώσεων της Aramco.

Διαφήμιση