Χονγκ Κόνγκ: Εκλογές παρωδία, γυναίκα η εκλεκτή του Πεκίνου

Χονγκ Κόνγκ: Εκλογές παρωδία, γυναίκα η εκλεκτή του Πεκίνου

Ως μια ακόμη μεθόδευση του Πεκίνου που προσπαθεί σταθερά από το 1997 -που ανέλαβε τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία- χαρακτηρίζεται από έμπειρους αναλυτές η εκλογή της Κάρι Λαμ ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Η κινεζική κυβέρνηση και ο ηγετικός πυρήνας του ΚΚΚ προσπαθούν σταθερά να υποσκάψουν την αρχή “μια χώρα δυο συστήματα” και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και την κατεύθυνση των νέων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων πορεία για την οποία χύθηκε αίμα στις κινητοποιήσεις του 2014.

Η εκλεκτή του Πεκίνου, Κάρι Λαμ, ορίστηκε την Κυριακή επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ από εκλογική επιτροπή, της οποίας τα περισσότερα μέλη ελέγχονται από την Κίνα, μια ψηφοφορία-απάτη όπως χαρακτηρίζεται από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, το οποίο ανησυχεί για τις ελευθερίες της πρώην βρετανικής αποικίας. Η Λαμ κέρδισε αναμφισβήτητα στην ψηφοφορία με περισσότερες από 700 ψήφους, σύμφωνα με την καταμέτρηση των μέσων ενημέρωσης, έναντι λιγότερο από 400 για τον βασικό αντίπαλό της, τον Τζον Τσανγκ, επίσης πρόσωπο του κατεστημένου που όμως θεωρείται πιο μετριοπαθές.

Διαβάστε  Ξανά στην Κίνα ο Κιμ για συνάντηση με τον Σι

Είναι ο πρώτος διορισμός επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μετά την “εξέγερση της ομπρέλας” το 2014, ενός κινήματος κατά τη διάρκεια του οποίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατεβεί στους δρόμους ζητώντας -μάταια- πραγματική και καθολική ψηφοφορία για την εκλογή αυτή.

Διαφήμιση

Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει θεωρητικά μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική χώρα, βάσει της αρχής “μια χώρα, δύο συστήματα” που είχε επικρατήσει κατά την μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.

Πλέον, Ωστόσο 20 χρόνια μετά τη μετάβαση από τη Βρετανία στην Κίνα, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το Πεκίνο αυξάνει την επιρροή του σε πολλούς τομείς, όπως η πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και η εκπαίδευση.

Διαβάστε  Η JPMorgan προειδοποιεί για ντόμινο χρεοκοπιών στην Κίνα λόγω εμπορικού πολέμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, είναι μισητό πρόσωπο, καταγγέλθηκε από επικριτές του ως μαριονέτα του Πεκίνου. Θα έχει τα ηνία μέχρι τον Ιούλιο.

Η εκλογική επιτροπή αποτελείτο από 1.194 μέλη που εκπροσωπούν ομάδες συμφερόντων -αθλητισμό, τομέα ακινήτων, γεωργία, τέχνες- η πλειοψηφία των οποίων ελέγχεται από την Κίνα. Μόνο το 1/4 αυτών προέρχονται από το δημοκρατικό στρατόπεδο.

Γυναίκα επικεφαλής, αλλά με εικονική Δημοκρατία:

Η Λαμ γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Επικρίνεται από τους δημοκράτες, καθώς είχε υποστηρίξει το σχέδιο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υποστήριζε το Πεκίνο και είχε προκαλέσει το κίνημα διαμαρτυρίας το 2014.
Το σχέδιο καθίδρυε την καθολική ψηφοφορία για τις εκλογές του 2017. Αλλά οι υποψήφιοι φέρεται να είχαν λάβει το χρίσμα από το Πεκίνο και η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για “ψεύτικη δημοκρατία”. Έκτοτε, η μεταρρύθμιση έμεινε στο ντουλάπι.

Διαβάστε  Έκανε το double ο Ερντογάν αλλά μαζί με τους εθνικιστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξω από το συνδριακό κέντρο όπου ψήφισε η εκλογική επιτροπή είχαν συγκεντρωθεί από τη μια πλευρά διαδηλωτές που αντετίθεντο στο… γνωστό αποτέλεσμα και στη διεξαγωγή εκλογών κλειστού Τύπου, ενώ η κινεζική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά είχε τοποθετήσει κλακαδόρους που έπαιζαν στρατιωτικά εμβατήρια.

Διαφήμιση