Απελπισμένος ο Ερντογάν, μπορεί να βάλει φωτιά

Παρέμβαση-μήνυμα Σόιμπλε: "Σύντομα, πεισματικά θα καταστρέψει (τη διαδικασία) της ενσωμάτωσης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία"

Απελπισμένος ο Ερντογάν, μπορεί να βάλει φωτιά

Πολιτική υψηλού ρίσκου ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες επιχειρώντας να δημιουργήσει θρυαλλίδες εθνικιστικών εντάσεων και θρησκευτικών συγκρούσεων με τη ρητορική του, κινήσεις που ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα διευρύνουν το χάσμα και θα παγιώσουν μια αμυντική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Με τις κάλπες για το τουρκικό Δημοψήφισμα να ανοίγουν σήμερα για τους Τούρκους μετανάστες, οι δηλώσεις Ερντογάν μπορούν να ερμηνευτούν ως ένα ακόμα απονενοημένο διάβημα του Τούρκου προέδρου με στόχο να διεγείρει τα εθνικιστικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά των Τούρκων και ιδιαίτερα των μεταναστών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσε, χθες Κυριακή, ένα μπαράζ επιθέσεων κατά της Γερμανίας και της Ελβετίας κατηγορώντας εκ νέου την Άγκελα Μέρκελ για ναζιστικές μεθόδους απέναντι στους Τούρκους μετανάστες και καλώντας για διάβημα τον Ελβετό πρέσβη στην Άγκυρα, μετά από συλλαλητήριο με θέμα την αντίθεση στις πρακτικές του Τούρκου προέδρου που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "πουλιέται" στους Ευρωπαίους για να σώσει την οικονομία

Στην πραγματικότητα ανάγοντας την πολιτική κόντρα με τους Ευρωπαίους σε ζήτημα αρχών, θρησκείας και νοοτροπίας ο Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει να καταστήσει εαυτόν ηθικό αυτουργό νέου ξεσπάσματος βίας, όπως αυτό για το οποίο προειδοποοιούσε με τις δηλώσεις του προ μερικών ημερών.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Με Ευρωδημοψήφισμα απειλεί ο Ερντογάν

Αν και για τον Ταγίπ Ερντογάν όλα αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική πολιτικής επιβολής και εκβιαστικής αναγνώρισης από τους ηγέτες της Ευρώπης του ιδίου και της εξουσίας του, οι κινήσεις του κινδυνεύουν να τον κατατάξουν στο επίπεδο των τρομοκρατών του ISIS που επιδιώκουν τη δημιουργία εστιών φωτιάς προκειμένου να προκαλέσουν φόβο, τρόμο και να ανασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν απειλεί, όλοι το περίμεναν

Διαβάστε  Ερντογάν: Ηγέτης του τρίτου κόσμου και των αιρετικών

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε, μετά από καιρό αντεγκλήσεων να θέσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, εντοπίζοντας τις επιπτώσεις στις κοινωνίες και την ανακοπή της διαδικασίες ενσωμάτωσης του τεράστιου όγκου Τούρκων μεταναστών στη Γερμανική κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag:

«Η ρητορική του Ερντογάν με έχει αφήσει άναυδο (…) Σύντομα, πεισματικά θα καταστρέψει (τη διαδικασία) της ενσωμάτωσης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Το να επιδιορθώσουμε τη ζημιά θα μας πάρει χρόνια»

Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Άγκυρα και τη θέτει υπό… επιτήρηση

Ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος από την Κωνσταντινούπολη επιχειρούσε να κρατήσει ψηλά τους τόνους λέγοντας:

«Αποκαλείτε τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας δικτάτορα. Όταν τους αποκαλούμε φασίστες, ενοχλούνται. Όταν τους αποκαλούμε ναζιστές, ενοχλούνται.(…) Είστε φασίστες, είστε. Ενοχληθείτε όσο θέλετε με τις ναζιστικές πρακτικές. Εάν ζωγραφίζετε σβάστικες στους τοίχους των τεμενών μας και δεν επιρρίπτετε την ευθύνη σε κανέναν, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το στίγμα»

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.