Με Ευρωδημοψήφισμα απειλεί ο Ερντογάν

Ενώ επαναφέρει και απειλές για το προσφυγικό ενόψει του Δημοψηφίσματος

Με Ευρωδημοψήφισμα απειλεί ο Ερντογάν

Το χαρτί του Δημοψηφίσματος για την προοπτική ένταξης στην ΕΕ παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν ως “έκπληξη” προς το διευθυντήριο των Βρυξελλών που έχει υιοθετήσει ιδιαίτεραρή στάση απέναντί στην Τουρκία και τον ίδιο λόγω των πολιτικών διωγμών και του Κουρδικού.

Ο Τούρκος πρόεδρος επενδύοντας στην αντι-ευρωπαϊκή ρητορική και καλλιεργώντας το εθνικιστικό του προφίλ ανέβασε τους τόνους -για ακόμη μια φορά- απειλώντας με νέο κύμα προσφύγων και με Δημοψήφισμα για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ η Ευρώπη γιόρταζε τα 60 χρόνια και πενθούσε το Brexit.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι μετά από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου μπορεί να υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα για τη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Εμείς», είπε, «θα συμμορφωθούμε με ό,τι μας πει ο λαός». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν «η Ε.Ε. λέει ότι δεν θα μας δεχτεί, αν προκύψει το “ναι”. Μακάρι να έπαιρναν αυτή την απόφαση, θα έκαναν ευκολότερο το έργο μας. Θα μας έκαναν να πάρουμε πιο γρήγορες αποφάσεις». Παράλληλα, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που θα του δώσει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.
[graphiq id=”6EF4ldLeJlX” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700" height=”633" url=”https://w.graphiq.com/w/6EF4ldLeJlX” ]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν (infographic)

Το θέμα έχει θέσει και στο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος, αποδεικνύονταν ότι το χρησιμοποιεί περισσότερο ως μοχλό πίεσης και στο πλαίσιο εσωτερικής κατανάλωσης, παρά ως ουσιαστική απειλή προς την ΕΕ. Σε ομιλίες και συνεντεύξεις, τόσο του ίδιου όσο και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς και άλλων υπουργών, την περασμένη εβδομάδα, κυριάρχησε η έντονη αμφισβήτηση της ομαλής συνέχισης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι από την επομένη του δημοψηφίσματος, Τουρκία και Ε.Ε. θα καθίσουν στο τραπέζι για να «συζητήσουν τα πάντα» και πρόσθεσε με νόημα ότι «θα πρέπει εκείνοι (σ.σ. η Ε.Ε.) να είναι έτοιμοι για εκπλήξεις». Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αναμένει νίκη του «ναι» με τουλάχιστον 52%.

Διαβάστε  Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αύριο το μεσημέρι

Αν τελικά προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, η πιθανότητα για δημοψήφισμα σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις μπορεί να συνδέεται και με την υπόσχεση του κ. Ερντογάν να «υπογράψει αμέσως», όπως είπε, τυχόν απόφαση της Βουλής για την επαναφορά της θανατικής καταδίκης, ένα αίτημα που ανέκυψε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τους ακροδεξιούς, με τους οποίους συνεργάζεται στενά. Ένα αίτημα που, αν γίνει νόμος, αυτομάτως διακόπτει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Για ένα τέτοιο όμως σενάριο θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της 16ης Απριλίου.

Διαβάστε  Σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν με εκρηκτικά τη μέρα των εκλογών

Διαφήμιση