Βουλγαρία: Επίθεση Ράντεφ στον Ερντογάν από την ελληνική πρεσβεία

Βουλγαρία: Επίθεση Ράντεφ στον Ερντογάν από την ελληνική πρεσβεία

Διευρύνει το μέτωπο με τη Βουλγαρία ο Ταγίπ Ερντογάν μια μόλις ημέρα πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα, με αφορμή επεισόδια με Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής οι οποίοι εισέρχονται μαζικά στη Βουλγαρία για να ψηφίσουν, κυρίως το τουρκικό κόμμα.

Διαφήμιση

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την Τουρκία για προσπάθεια ανάμειξης στις εκλογές, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες είχαν γίνει και για τη Ρωσία. Επίθεση όμως πραγματοποίησε με δηλώσεις του περί έλλειψης Δημοκρατίας και παρεμπόδιση ψήφου, προκαλώντας την αντίδραση του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Ταγίπ Ερντογαν σε δηλώσεις του κατηγόρησε την Βουλγαρία ότι ασκεί «απαράδεκτες πιέσεις» στους τουρκικής καταγωγής πολίτες ώστε να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους στις εκλογές της Κυριακής, για να του απαντήσει ο ομόλογός του Ρούμεν Ραντεφ ότι η Βουλγαρία «δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ειδικά από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία των νόμων».

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Μιλώντας σε συνάντηση τριών χιλιάδων εκπροσώπων οργανώσεων Βουλγάρων και άλλων υπηκόων τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε – μεταξύ άλλων – αναφερόμενος στις βουλγάρικες εκλογές: «Όπως μαθαίνουμε, όμως, γίνονται προσπάθειες ώστε να παρεμποδιστούν οι ομοεθνείς μας, τα αδέλφια μας με τουρκική καταγωγή που έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, να ασκήσουν ελεύθερα και δημοκρατικά το δικαίωμα ψήφου τους. Γίνονται προσπάθειες άσκησης πίεσης. Αυτό μας ανησυχεί βαθιά. Από τη μια η Βουλγαρία λέει, ότι έχει δημοκρατία και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες ως χώρα-μέλος, ενώ από την άλλη ασκούνται πιέσεις στα άτομα τουρκικής καταγωγής ώστε να μη μπορέσουν να ψηφίσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Ποια είναι η ευρωπαϊκή συμπεριφορά σ’ αυτή την περίπτωση; Αυτό είναι απαράδεκτο…»

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Ο Ρούμεν Ραντεφ απάντησε ότι η Βουλγαρία «δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ειδικά από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία των νόμων».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη ότι «εμείς θέλουμε οι βουλγαρικές εκλογές να διενεργηθούν ειρηνικά και με τρόπο διαφανή και σύννομο», ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων χωρών. «Η Τουρκία πάντα σεβόταν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών», υποστήριξε.

Άμεση ήταν του προέδρου της Βουλγαρίας, ο οποίος προσερχόμενος στην δεξίωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, για την 25η Μαρτίου, αφού τόνισε ότι «βρίσκομαι εδώ για να δείξω τον σεβασμό μου στην γείτονα, εταίρο και φίλη μας Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας» απάντησε με μια αιχμηρή δήλωση στα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν. Όπως είπε: «Η Βουλγαρία δεν δίνει, αλλά και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας. Ιδιαίτερα από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία του νόμου. Και ακόμα κάτι σημαντικό – κάθε κρατικός αξιωματούχος πρέπει να μάθει τα μαθήματα της ιστορίας και της γεωγραφίας. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω, ότι οι βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά. Η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ακολουθεί την εθνική νομοθεσία και όχι τα ξένα συναισθήματα».

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Διαφήμιση