Εξαιρετικά δυσανάλογη, στο 11%, εμφανίζεται η συμμετοχή του γυναικείου φύλου στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό του cybersecurity, με πάνω από το 50% των γυναικών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να αναφέρουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα είναι δεδομένη και η μισθολογική αναντιστοιχία.
Στο σύνολο των εργαζομένων, οι άντρες υπερέχουν αριθμητικά των γυναικών με αναλογία 9 προς 1, με την τάση να εμφανίζεται εντονότερη στα υψηλότερα κλιμάκια των οργανισμών, όπου μονοπωλούν τις θέσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Women in Cybersecurity workforce», που συγκέντρωσε στοιχεία από 19.000 επαγγελματίες σε 170 χώρες, οι γυναίκες στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου αμείβονται χαμηλότερα από τους άντρες σε κάθε επίπεδο. Ενδεικτικά, για τη Βόρεια Αμερική, το μισθολογικό χάσμα έχει περιοριστεί για τις υψηλότερες βαθμίδες διοίκησης για τη διετία 2015-2017, έχει όμως διευρυνθεί για τις χαμηλότερες θέσεις.
Ταυτόχρονα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν λιγότερες ανώτερου επιπέδου θέσεις, παρά τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης από τους άντρες. Οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τίτλο μεταπτυχιακού ή ανώτερο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών έφτανε στο 45%.
Σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της τεχνολογίας, η έλλειψη ταλέντων είναι εντονότερα εμφανής στο χώρο του cybersecurity, και παρά τον αυξημένο αριθμό εταιριών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, η πρόσφατη μελέτη δείχνει αύξηση μόλις 1% στην εκπροσώπηση των γυναικών. Η θηλυκή εκπροσώπηση στο επάγγελμα παρέμεινε αμετάβλητη στο 10% για δύο χρόνια σύμφωνα με μελέτη του 2015.
Η χαμηλή γυναικεία εκπροσώπηση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα καθώς το υψηλότερο ποσοστό που εμφανίζεται στη Βόρεια Αμερική (14%) είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (7%)
Καθώς η έλλειψη ειδικών στον τομέα του cybersecurity είναι εμφανής και οι ανάγκες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αυξάνονται συνεχώς, είναι αναγκαία η ενίσχυση της εταιρικής πρωτοβουλίας για να περιοριστεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα.
Πολλές εταιρίες και career experts, αναζητούν στρατηγικές που θα βοηθήσουν την αύξηση του αριθμού των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να υποστηρίξουν την ποικιλομορφία των φύλων στον τομέα.