Στήριξη Νουί στις ελληνικές τράπεζες

Στήριξη Νουί στις ελληνικές τράπεζες

Καθησυχαστική ήταν για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Η επικεφαλής της Ενιαίας Αρχής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και επαρκής, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Η τοποθέτηση της Νουί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική ένδειξη και μήνυμα πως η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να παίξει το παιχνίδι των πιέσεων που εξελίσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Διαβάστε  Πόλεμος ΕΚΤ-τραπεζιτών μέσω Κομισιόν-Ευρωβουλής

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Δημήτρη Παπαδημούλη, η κ. Νουί αφού σημείωσε ότι η κεφαλαιοποίηση είναι επαρκής, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις ελληνικές τράπεζες, όντως είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Αντιλήφθηκα, και το δήλωσα και προς τις ελληνικές τράπεζες, ότι έχουν σημειώσει πρόοδο, κάνουν καλές προσπάθειες να ανταποκριθούν στα προβλήματα».

«Σε ό,τι αφορά την επαρκή κεφαλαιοποίηση, απάντησα σε μία ερώτηση για το κατά πόσον θεωρώ ότι χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το θέμα στην παρούσα φάση. Θεωρώ ότι είναι σχετικά καλή και επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση, η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2015»

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν και προκλήσεις. Προκλήσεις γνωστές. Πρόσφατα έλαβαν μέτρα για την πρόκληση της διαχείρισης σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των μελών των συμβουλίων, σε ό,τι αφορά και τη διαφάνεια της διαχείρισης και υπάρχει και η σχετική νέα νομοθεσία. «Αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ναι, το σημειώνουμε, αλλά ακόμα χρειάζεται μεγάλη δέσμευση, το οποίο είναι και φυσιολογικό αν θέλετε. Δεν διαφέρει η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα από εκείνη των τραπεζών σε άλλες χώρες, πάντα υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις», πρόσθεσε.

Διαβάστε  Lobbying Ελλήνων τραπεζιτών στη Νουί για να "μαλακώσουν" τα stress tests