Γερμανικό εμπάργκο σε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Γερμανικό εμπάργκο σε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Κλιμακώνεται και επισημοποιείται η σύγκρουση Γερμανίας-Τουρκίας καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ αναστέλλει τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα υπό την αιτιολογία ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά, κατά του πληθυσμού της χώρας.

Όπως έχει γίνει πλέον γνωστό η Γερμανία έχει μπλοκάρει την παράδοση 11 παραγγελιών προς την Τουρκία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι από ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Γιαν Φαν Άκεν, που επικαλείται το mignatiou.com

«Αιφνιδιαστικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, πρόκειται συνολικά για έντεκα προγράμματα. Αυτό είναι κάτι καινούργιο και δείχνει ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προμηθεύει κανείς με όπλα χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ εάν αυτές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όπως αναφέρουν δια δίκτυα η κυβέρνηση Μέρκελ βασίζει το σκεπτικό του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα στις συνθήκες πολιτικών διώξεων κατά Κούρδων.

Διαβάστε  Η Γερμανία ρουφάει όλο το ρευστό της Ευρωζώνης: Έκρηξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Επίσημα οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας και του τουρκικού στρατού στρέφονται εναντίον μόνο του κουρδικού κόμματος PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο τόσο στην Τουρκία όσο και στη Γερμανία και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο πλήττεται έμμεσα και ο κουρδικός πληθυσμός.

Τέλος, να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος του NATO αρνείται την πώληση όπλων σε άλλη χώρα-μέλος της συμμαχίας, γεγονός που χρήζει ειδικού χειρισμού τόσο σε στρατιωτικό όσο σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.
[graphiq id=”hxhOrIrBJUp” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας” width=”700" height=”683" url=”https://w.graphiq.com/w/hxhOrIrBJUp” ]

Διαβάστε  Η Γερμανία πουλάει έξι υποβρύχια στην Τουρκία