Νέο πιο ηχηρό κα απόλυτα σαφές μήνυμα στέλνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις δηλώσεις του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένα σημεία τα οποία είχε τονίσει και προ ημερών, για την ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου συνευθύνης των Ελλήνων, στον προσανατολισμό της χώρας μας στο ευρωπαϊκό όραμα, στις ευθύνες τις Ε.Ε.
Η τοποθέτηση του Προκόπη παυλόπουλου ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και οι δανειστές θέτουν εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα αποδοχής έως και δέσμευσης της αντιπολίτευσης από επί της συμφωνίας, καθιστά σαφές ότι θα ενταθούν οι πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην προκληθούν επικίνδυνοι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση.
Αναφορικά με το προσφυγικό, στην ΠΓΔΜ, στην Τουρκία και στην Κύπρο, αναφέρεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.
«Χρειάζεται αρραγές μέτωπο συνευθύνης»
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει πως «το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές» και τονίζει πως
“εμείς οι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης και συντονισμού των ενεργειών μας για την προαγωγή των συμφερόντων της πατρίδας. Αυτή η συμπαγής σύμπλευσή μας καθίσταται επιτακτική ιδίως κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία αναδεικνύονται κορυφαίες προκλήσεις, των οποίων η έκβαση θα καθορίσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας, όπως και εκείνο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, στην οποία αμετάκλητα ανήκει η χώρα μας”.
«Ανήκουμε οριστικά και αμετάκλητα σε Ε.Ε. – Ευρωζώνη»
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το ευρωπαϊκό οραμα: «Αυτός ο προσανατολισμός μας διακρίνει πάντα και μας νομιμοποιεί να διακηρύσσουμε, “urbi et orbi”, τα εξής: Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν νοείται εκτός Ευρώπης αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ιδρύθηκε χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της. Έτσι πορευόμαστε –με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ενωμένη προς την κατεύθυνση αυτή- τον ευρωπαϊκό μας δρόμο χωρίς αμφιβολία ή σκεπτικισμό, πρωτοστατώντας και στον κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ρίζες, πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί κατά τον προορισμό της».
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ξαναθυμηθεί τις αρχές της και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας τις ακραίες εκείνες φωνές στους κόλπους της που προκρίνουν τις ακριβώς αντίθετες επιλογές και διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα».
Μήνυμα στην ΠΓΔΜ
Παράλληλα, στέλνει για πολλοστή φορά μήνυμα στην ΠΓΔΜ: «Το αυτό ζητούμε και από γειτονικά κράτη στην Βαλκανική, που φιλοδοξούν μάλιστα να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας αυτονοήτως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που παραχαράσσουν βαναύσως την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό αλλά και με επιδείξεις βαρβαρότητας σε βάρος των προσφύγων δεν έχουν ευρωπαϊκό μέλλον, αφού έτσι παραβιάζουν ευθέως τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
…και στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει μήνυμα και στην Τουρκία: «Η χώρα μας έχει αποδείξει, διαχρονικώς, ότι σέβεται εμπράκτως την διεθνή νομιμότητα. Ταυτοχρόνως, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει, με βάση το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το οποίο αυτονοήτως συμπεριλαμβάνει τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελεσματικά την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και τα σύνορά της, άρα -και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας χωρίς ίχνος ανοχής»
Ως προς την τρομοκρατία, «και πρωτίστως την βάρβαρη τζιχαντιστική τρομοκρατία» ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «η θέση μας είναι αμετακίνητη και την ενισχύει έτι περαιτέρω το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο: Όλος ο πολιτισμένος κόσμος, και κατά κύριο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να την αντιμετωπίσει δίχως ίχνος ολιγωρίας και πολύ περισσότερο ανοχής, με τον τρόπο που αρμόζει σ’ εκείνους οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Λύση στο Κυπριακό χωρίς εγγυητικές παρεμβάσεις τρίτων»
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως αποτελεί διαρκές χρέος μας να μη λησμονούμε την Κύπρο: «Για τη Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της, πρέπει να διασφαλισθεί λύση βιώσιμη και μόνιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ’ ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από τις παρωχημένες και υπονομευτικές για το μέλλον του “εγγυητικές” παρεμβάσεις τρίτων».