Ισχυροποιούνται οι ενδείξεις ότι Ελλάδα και θεσμοί βρίσκονται κοντά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά από 36 ώρες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων από την Τρίτη το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης και 24 ώρες επίσημων συζητήσεων στα τεχνικά κλιμάκια με τη συμβολή των Πολ Τόμσεν και Μπενουά Κερέ. Αν και το ΔΝΤ δεν φαίνεται να μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, εν τούτοις είναι διατεθειμένο να συνυπογράψει το Staff Level Agrrement.
Το κλίμα αυτό μεταδίδεται κυρίως από αξιωματούχους του ESM και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επανήλθε εμμέσως στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με δήλωση-παρέμβαση για την άρση του αδιεξόδου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανότερες ημέρες τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ροή πληροφοριών έχει περιοριστεί “στα άκρως απαραίτητα” ή όπως ακριβώς λέγεται “in a need to know basis” κανόνας που εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.
Διαβάστε επίσης: Στέλνουν τις «ειδικές δυνάμεις» για συμφωνία
Παράλληλα, την άποψη ότι σημειώθηκε “κάποια” πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, εξέφρασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Από ελληνικής πλευράς οι διαρροές ήταν επίσης φειδωλές: «Δύο έως τρία ζητήματα» παραμένουν σε εκκρεμότητα, κατόπιν της ολοκλήρωσης των δια ζώσης διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, όπως υποστήριξαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί» οι εκκρεμότητες, έσπευσαν να προσθέσουν οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα.
Οι επαφές είχαν ενταθεί στο παρασκήνιο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και την Τετάρτη, ενώ από σκιές βγήκαν και ανέλαβαν ουσιαστικό διαμεσολαβητικό ρόλο στις Βρυξέλλες οι κκ Πόλ Τόμσεν και Μπενουά Κερέ, ενώ τ έδαφος στην Αθήνα, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τη Ρώμη ανέλαβε να προλειάνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Όπως επισήμανε από το βράδυ της τετάρτης το Crisis Monitor ο στόχος είναι η διαμόρφωση του front end “βιτρίνας” του πακέτου ώστε να μπορεί να περάσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία και να μην οδηγεί σε νέο γύρο πολιτικών εντάσεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία και να αναζωπυρώσουν την κρίση.
Διαβάστε επίσης: «Ζωσμένος με εκρηκτικά» στη Ρώμη ο Τσίπρας
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι επαφές του Γκάμπριελ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τη Φώφη Γεννηματά. Πιο τεχνικά ζητήματα συζητήθηκαν στις επαφές Γκάμπριελ με τους τραπεζίτες όπου τέθηκαν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του deal της Fraport και των εταιριών που θέλουν να μπουν στην ελληνική ενεργειακή αγορά.