Ελβετία προς Άγκυρα: Μαζέψτε τους Τούρκους πράκτορες

Ελβετία προς Άγκυρα: Μαζέψτε τους Τούρκους πράκτορες

Σαφές μήνυμα ότι έχει εντοπίσει και δεν σκοπεύει να επιτρέψει τη δράση Τούρκων πρακτόρων στο έδαφός της στέλνει η κυβέρνηση της Ελβετίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ελβετού υπουργού Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη φορά του χώρα καταγγέλλει ευθέως της δράση πρακτόρων κατά πολιτών σε περίοδο ειρήνης και ανακοινώνει τη λήψη μέτρων.

Κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός της Ελβετίας Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ υπογράμμισε την ανησυχία της χώρας του ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των Τούρκων υπηκόων στην Ελβετία πριν το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

«Η ελευθερία έκφρασης είναι μια παγκόσμια αξία που αναγνωρίζεται από την Ελβετία, η οποία ελπίζει πως αυτή η ελευθερία θα ισχύσει και για τούρκους υπηκόους, είτε ψηφίζουν στην Ελβετία είτε στη χώρα τους»

είπε ο Μπούρκχαλτερ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τουρκία: Σε πέντε μέρες λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η κανονικότητα όμως αργεί

Ο Μπούρκχαλτερ προσπαθεί να αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας του στη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα της καμπάνιας Τούρκων υπουργών που προσπαθούν να κερδίσουν υποστήριξη για τον Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για ναζιστική συμπεριφορά επειδή αποφάσισαν να εμποδίσουν συγκεντρώσεις Τούρκων υπουργών, δηλώσεις που και οι δύο χώρες έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Διαβάστε  Τουρκία: Προσπάθεια επικοινωνίας του υπουργού Οικονομίας με τις αγορές

Ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει υποστεί πίεση από πόλεις όπως η Ζυρίχη να εμποδίσει τις επισκέψεις Τούρκων κυβερνητικών, η Βέρνη έχει αρνηθεί, υποστηρίζονταας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να εμποδιστεί η ελευθερία έκφρασης του λόγου.

Ο Τσαβούσογλου είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ελβετία για μια εκδήλωση στις αρχές του μήνα, αλλά αυτή ακυρώθηκε λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου.

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη, ο Μπούρκχαλτερ επεσήμανε στον Τσαβούσογλου ότι ήταν ενήμερος για τη «δύσκολη κατάσταση» της Τουρκίας μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις ατόμων που η κυβέρνηση συνδέει με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Διαφήμιση