Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Άγκυρα και τη θέτει υπό… επιτήρηση

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Άγκυρα και τη θέτει υπό… επιτήρηση

Ιδιαίτερα επικριτική έως και επιθετική στάση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίθεση στο Λονδίνο, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EEAS) της οποίας προΐσταται η Φεντερίκα Μογκερίνι, κλήτευσε τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Άγκυρας στις Βρυξέλλες για να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξετάζονται πλέον οι δηλώσεις Ερντογάν έχει αλλάξει, όπως πιστοποιεί με δηλώσεις του ο ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημείωσε, λίγο μετά τα τραγικά τρομοκρατικά γεγονότα στο Λονδίνο, ότι η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κρίσεις που πραγματοποιεί.

Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, μετά και την απαγόρευση σε Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους να λάβουν μέρος σε πολιτικές εκδηλώσεις σε Ολλανδία και Γερμανία υπέρ της έγκρισης της συνταγματικής αναθεώρησης στην Τουρκία.

Διαβάστε  Οι 29 πρέσβεις χωρών της ΕΕ στις ΗΠΑ απαντούν με άρθρο στον Τραμπ

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε τελευταίες δηλώσεις του είχε πει, μεταξύ άλλων ότι

“Αν συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, αύριο, κανένας Ευρωπαίος, κανένας Δυτικός δεν θα μπορεί πλέον να κάνει ένα βήμα με ασφάλεια, με ηρεμία στον δρόμο, σε κανένα μέρος στον κόσμο”

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στους Ευρωπαίους είχε επιτεθεί για τη στάση αποκλεισμού της Τουρκίας λέγοντας:

“Απευθύνομαι για άλλη μια φορά στους Ευρωπαίους (…) Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να κλονίσει, με την τιμή της οποίας μπορεί να παίξει, της οποίας τους υπουργούς μπορεί να απελαύνει”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα. “Ο κόσμος ολόκληρος παρακολουθεί αυτό που συμβαίνει εκ του σύνεγγυς. Αν συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, αύριο, κανένας Ευρωπαίος, κανένας Δυτικός δεν θα μπορεί πλέον να κάνει ένα βήμα με ασφάλεια, με ηρεμία στον δρόμο, σε κανένα μέρος στον κόσμο”