Ανατροπή στη Συρία: Με Ενρτογάν παίζει ο Τίλερσον

Ανατροπή στη Συρία: Με Ενρτογάν παίζει ο Τίλερσον

Νέα ανατροπή σημειώνεται στην ισορροπία δυνάμεων στη Συρία καθώς όπως δήλωσε χθες στη Σύνοδο κατά της τρομοκρατίας ο Ρεξ Τίλερσον, οι ΗΠΑ στηρίζουν σχέδιο με τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων. Αν και δεν διευκρίνησε τις παραμέτρους του σχεδίου, όπως οι χώροι δημιουργίας, η τοποθέτηση αυτή κινείται στο μήκος κύματος των τουρκικών επιδιώξεων, τις οποίες έχει απορρίψει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, η Ρωσία και οι Κούρδοι.

Διαφήμιση

Οι δηλώσεις Τίλσερσον έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναγνωστούν σε συνδυασμό με την επίσημη συμμαχία Ρωσίας-κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) και την εκχώρηση ακόμα και ρωσικής βάσης στη Βορειοδυτική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα στους Κούρδους.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Τϊλερσον δεν περιλαμβάνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, γεγονός που δείχνει ότι ίσως να αποτελεί ένα ακόμη χαρτί ή μια προσπάθεια να διαπιστώσει το εύρος της ρωσικής επιρροής μεταξύ των παρσισταμένων χωρών ή ακόμα και μια κίνηση για να προβοκάρει τη Μόσχα σε απάντηση της συμμαχίας με το YPG.
[graphiq id=”3P3tWqFtFWd” title=”Συρία: Περιοχές που ελέγχει ή ήλεγχε ο ISIS” width=”700" height=”565" url=”https://w.graphiq.com/w/3P3tWqFtFWd” ]

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Οι δυο αυτές πρόσφατες κινήσεις των πιο ισχυρών διεθνών παιχτών στην περιοχή αποκαλύπτουν έντονο παρασκήνιο και νέες στρατηγικές επιδιώξεις στο πλαίσιο των οποίων σημειώνεται αναδιάταξη συμμαχιών.

Οι δηλώσεις Τίλερσον και η Ρωσική συμμαχία με τους Κούρδους είναι δυο εντελώς νέες μεταβλητές οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στο status quo στη Συρία, οι οποίες ωστόσο είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Σε κάθε περίπτωση όμως η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποκαλύπτει νέα ότι η προσέγγιση με την Τουρκία δεν εκτροχιάστηκε μετά την αποχώρηση του Φλυν, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι δούλευε για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Οι προθέσεις Τίλερσον δεν φαίνεται να έχουν μετουσιωθεί σε σχέδιο δράσης καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου των συμμαχικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Γιόζεφ Σκρόκα, διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή δεν έχουν λάβει οδηγίες για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Διαφήμιση